Ταξίδια αλληλεγγύης

Ταξίδια αλληλεγγύης
Ταξίδια αλληλεγγύης
Nikos Kontostavlakis/ ActionAid
Ταξίδια Αλληλεγγύης
Μια εμπειρία
ζωής
Nikos Kontostavlakis/ ActionAid

Ταξίδι Αλληλεγγύης στη Σενεγάλη 2022

- Πιστεύεις ότι ο κόσμος μας είναι ένα σπουδαίο παγκόσμιο σπίτι, όπου όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια;
- Είσαι από τα άτομα που πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας είναι καθήκον μας και όχι πράξη φιλανθρωπίας;
- Θέλεις να μάθεις πώς συνδεόμαστε όλοι σε αυτόν τον κόσμο και να διερευνήσουμε μαζί τα βαθύτερα αίτια της ανισότητας, της φτώχειας και της άνισης κατανομής εξουσίας;
- Θέλεις να μοιραστείς μια εβδομάδα από τη ζωή σου με ανθρώπους που μέχρι χτες δεν γνώριζες, αλλά θα θυμάσαι για πάντα;
- Είσαι επίσης, έτοιμος/-η για σκληρή, χειρωνακτική δουλειά κάτω από τον καυτό ήλιο της Αφρικής;

Αν απαντάς ΝΑΙ χωρίς δεύτερη σκέψη σε όλα τα παραπάνω και είσαι Ανάδοχος της ActionAid, τότε σε προσκαλούμε να έρθεις μαζί μας στο επόμενο Ταξίδι Αλληλεγγύης της ActionAid στην κοινότητα Τζιλόρ της Σενεγάλης!
 
Ο πρωταρχικός σκοπός μας είναι να ενσωματωθούμε στην τοπική κοινωνία, να μάθουμε για τη ζωή των ανθρώπων εκεί, για τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας!

Αυτό θα γίνει με τα χέρια μας, καθώς θα συμμετέχουμε/βοηθήσουμε σε κατασκευαστικές/οικοδομικές εργασίες για τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολλαπλών Δράσεων που θα προσφέρει ευκαιρίες μάθησης σε παιδιά κι ενήλικες. Πάνω από όλα, όμως, η αλληλεγγύη μας γίνεται πράξη με την ψυχή μας, με την παρουσία μας, με το παιχνίδι, τους χορούς, τη συναναστροφή και τη συζήτηση!

Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;
Ημερομηνίες ταξιδιού: 1– 9/10/2022
Συνάντηση Προετοιμασίας: 10/9/2022
*η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της ActionAid στην Αθήνα (Λ. Μεσογείων 204, Χολαργός) και η συμμετοχή είναι υποχρεωτική
 
Ενδεικτικό Πρόγραμμα Ταξιδιού:
- 1/10: Άφιξη στο Ντακάρ της Σενεγάλης
- 2/10: Μεταφορά στο Καολάκ (κοινότητα Τζιλόρ)
- 3-6/10: Επισκέψεις σε τοπικούς συνεταιρισμούς, δουλειά στην κατασκευή του κτιρίου, μεσημεριανό γεύμα με την κοινότητα, δραστηριότητες με κοινότητα και παιδιά Αναδοχής
- 7/10: Επίσκεψη στο νησί Φελίρ, συζήτηση για την αλάτωση του εδάφους και τη διάβρωση των ακτών (συνέπειες κλιματικής αλλαγής), γνωριμία με τοπικούς συνεταιρισμούς και συμμετοχή στις δραστηριότητές τους
- 8/10: Αναχώρηση από Ντακάρ

Εκτιμώμενο κόστος*:
- Αεροπορικά εισιτήρια: το κόστος ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία αλλά και με την περίοδο κράτησης. Ενδεικτικά, για κράτηση Απριλίου με AirFrance το κόστος είναι περίπου 1.000€.
- Διανυκτερεύσεις, ατομικές μεταφορές, γεύματα και άλλα μικροέξοδα: 680€* (μία διανυκτέρευση στο Ντακάρ και 6 διανυκτερεύσεις στο Καολάκ με πρωινό και βραδινό γεύμα)
- Επιπρόσθετα, καθώς στόχος είναι να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινότητα που θα επισκεφτούμε, κάθε συμμετέχων/-ουσα θα χρειαστεί να καταβάλει εισφορά 300€, το 50% της οποίας θα καλύψει το κατασκευαστικό κόστος του έργου που θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε και το υπόλοιπο 50% θα καλύψει ομαδικά έξοδα του ταξιδιού (όπως ενοικιάσεις πούλμαν, καύσιμα για τις μεταφορές μας, προμήθειες φαγητού για το μεσημεριανό γεύμα καθώς και νερού (προς κατανάλωση) για τις ημέρες στην κοινότητα).
- Συνολικό κόστος ταξιδιού: περίπου 2.000€
*υπάρχει ενδεχόμενο για διακύμανση του κόστους λόγω της αστάθειας της τιμής των καυσίμων, αλλά και πολλών άλλων συνδεόμενων προϊόντων

Για δηλώσεις συμμετοχής:
- Η βασική προϋπόθεση είναι να είσαι Ανάδοχος
της ActionAid.
- Αν είσαι δε, και Ανάδοχος στην Τζιλόρ της Σενεγάλης, έχεις ήδη προτεραιότητα για το ταξίδι, γιατί μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να συναντήσεις το παιδί της Αναδοχής σου!
- Διαβάζεις το Εγχειρίδιο Ταξιδιού Αλληλεγγύης, συμπληρώνεις και υποβάλλεις τη φόρμα συμμετοχής που ακολουθεί παρακάτω.

Εάν έχεις απορίες για το ταξίδι, καλείς στο 2120006412 ή στο 695 7836256, Δευτέρα έως Παρασκευή, και ζητάς τη Σοφία Δελενίκα. Θα χαρούμε πολύ να σε ακούσουμε και να λύσουμε τις απορίες σου!
 
Προθεσμία συμμετοχής: 23 Μαΐου 2022
Διαδικασία επιλογής: Θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα άτομα είναι Ανάδοχοι στη συγκεκριμένη κοινότητα (Τζιλόρ). Θα ακολουθήσει κλήρωση για τα υπόλοιπα και η τελική ομάδα που θα ταξιδέψει θα ανακοινωθεί στις 30 Μάϊου 2022.

Διάβασα το αναλυτικό Εγχειρίδιο Ταξιδιού Αλληλεγγύης για το Ταξίδι Αλληλεγγύης στη Σενεγάλη, από την 1/10/2022 έως τις 9/10/2022 και θέλω να συμμετέχω

Για το συγκεκριμένο ταξίδι και για λόγους προστασίας από Covid-19, συνιστούμε τη διαμονή του κάθε ατόμου σε μονόκλινο δωμάτιο
Οι δραστηριότητες στο Ταξίδι Αλληλεγγύης δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Αν κάποιος/α έχει ιδιαιτερότητες/αλλεργίες στη διατροφή ή μια σοβαρή ιατρική πάθηση, παρακαλούμε να το δηλώσει εδώ, για την ασφαλέστερη οργάνωση και πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το προσωπικό του γραφείου της ActionAid, που θα συνοδεύει την ομάδα στη Σενεγάλη.
Συναινώ και ενημερώθηκα για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στην ActionAid Hellas

Ταξίδεψε μαζί μας

Είσαι Ανάδοχος και θέλεις να γνωρίσεις το έργο μας από κοντά; Θέλεις να ζήσεις την πιο συγκλονιστική εβδομάδα της ζωής σου; Αν απαντάς ναι και στα δυο, τότε έλα μαζί μας!

Τα Ταξίδια Αλληλεγγύης Αναδόχων ξεκίνησαν από το ίδιο ερώτημα που οι Ανάδοχοι μας έθεταν: «Πώς αλλιώς μπορώ να βοηθήσω;».

Η απάντηση ήρθε το 2010 όταν προσκαλέσαμε όλους τους Αναδόχους να δηλώσουν συμμετοχή στο πρώτο Ταξίδι Αλληλεγγύης της ActionAid, στην Λανγκομπάγια της Κένυας, μια περιοχή απομακρυσμένη και πληγμένη από την ξηρασία ετών. Στόχος μας ήταν η συμμετοχή των εθελοντών σε ένα έργο ύδρευσης που θα ωφελούσε μια ομάδα οροθετικών Κενυατών, εξαιρετικά φτωχών και στιγματισμένων λόγω της ασθένειάς τους. Το ταξίδι αυτό ήταν ορόσημο στις ζωές όλων μας, καθώς εκτός από την πρακτική αξία του έργου, δημιουργήθηκαν τόσο ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους 40 Αναδόχους και τα 40 μέλη της ομάδας Κουλουχίρο (αυτό ήταν το όνομα της ομάδας των οροθετικών ανθρώπων της κοινότητας, μια λέξη που στα Σουαχίλι σημαίνει «ελπίδα!») που δε θα ξεχαστούν ποτέ!

Ο στόχος μας

Διοργανώνουμε Ταξίδια Αλληλεγγύης 2-3 φορές τον χρόνο, διάρκειας μίας εβδομάδας στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του κόσμου μας. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει ένας πρακτικός στόχος (συμμετοχή στο χτίσιμο/κατασκευή/υλοποίηση κάποιου έργου) και ένας ακόμα πιο ουσιαστικός: η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση όλων των πλευρών!

 

ActionAid

Η έμπρακτη
αλληλεγγύη μας

Παρότι ως ομάδα εθελοντών μένουμε σε κοντινό ξενοδοχείο για να μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές παροχές, περνάμε όλη την ημέρα μας στην κοινότητα μαζί με τους κατοίκους. Τα πρωινά χωριζόμαστε και κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μέρος του έργου (π.χ. χτίσιμο, δημιουργία τσιμέντου, βάψιμο κλπ). Τα μεσημέρια μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί με τους κατοίκους, ενώ τα απογεύματα επισκεπτόμαστε έργα της ActionAid στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτών των ταξιδιών είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Με την παρουσία μας δηλώνουμε στους κατοίκους της κοινότητας ότι είμαστε εκεί, ότι δεν ζουν ξεχασμένοι στην απομακρυσμένη και ταλαιπωρημένη περιοχή, όπου έτυχε να γεννηθούν.

Επιστρέφοντας από τα ταξίδια, οι εθελοντές μας αναλαμβάνουν δράση! Μεταδίδουν όσα έζησαν μιλώντας για την ActionAid στο ευρύ κοινό και στα Μέσα Ενημέρωσης, οργανώνουν εκδηλώσεις και διαδίδουν τα μηνύματα της ActionAid. Οι περισσότεροι, όμως, δεν σταματούν εκεί. Θέλουν να κάνουν και κάτι ακόμα. Έτσι, ένα πηγάδι στην Κένυα, ένα πρόγραμμα υπέρ των γυναικών στη Ρουάντα και μια αλεστική μηχανή στη Σιέρα Λεόνε έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τους συμμετέχοντες των ταξιδιών.

ActionAid

Συχνές ερωτήσεις

Η ActionAid διοργανώνει 2 με 3 ταξίδια αλληλεγγύης κάθε χρόνο, διάρκειας 8-10 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Ανάδοχοι της ActionAid, καθώς επισκεπτόμαστε κοινότητες όπου γίνονται προγράμματα κι έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής. Οι συμμετέχοντες έχουν, έτσι, την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που προσφέρουν στο πρόγραμμα και να γνωρίσουν ανθρώπους που άλλαξε η ζωή τους χάρη στην ActionAid. 

Επομένως, η μόνη και βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι να είσαι ενήλικας κι Ανάδοχος της ActionAid. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσεις όλο το πρόγραμμα και να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες και να έχεις αντοχή για τις διαφορετικές και πολλές φορές δύσκολες συνθήκες (πολλή ζέστη, διαμονή σε απλά καταλύματα, σκληρή δουλειά στο έργο όπου θα βοηθήσουμε κ.λπ.). 

Όμως, δε χρειάζεται καμία εξειδίκευση, δεν είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών (αν και βοηθάει στην επικοινωνία) και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση (αλλά αν υπάρχει κάποια δυσκολία ή ιδιαιτερότητα καλό θα είναι να το γνωρίζουμε). 

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την κάλυψη όλων των εξόδων του ταξιδιού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αεροπορικό εισιτήριο, έκδοση βίζας, διαμονή, διατροφή, ενοικιάσεις πούλμαν για τις μετακινήσεις, προσωπικά έξοδα. Στο συνολικό κόστος περιλαμβάνεται και μια εισφορά προς την ActionAid, ύψους 150€, που καλύπτει τα έξοδα για την πραγματοποίηση του έργου που θα γίνει στην κοινότητα που θα επισκεφθούμε. 

Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τον προορισμό από 1.300€ έως 1.900€. 

Το κάθε ταξίδι διαρκεί περίπου 8-10 μέρες (συνήθως ξεκινάμε Σάββατο κι επιστρέφουμε την επόμενη Κυριακή).