Ένα Κινητό Σχολείο… που ταξιδεύει στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας

Μπορεί ένας τόπος να αναγεννηθεί; Μπορούν οι κάτοικοί του να ξαναβρούν την ελπίδα και το χαμόγελό τους; Και να κοιτάξουν μπροστά;

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές του 2021, η Βόρεια Εύβοια έχει γίνει επίκεντρο μιας σειράς δράσεων που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να ανακάμψουν και να «κερδίσουν» πίσω τη ζωή τους και την ευημερία τους.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι στη Στροφυλιά, και η δράση αυτή υλοποιείται από την ActionAid σε συνεργασία με τους οργανισμούς  ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo) με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

Στο Ανοιχτό Κέντρο υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, προκειμένου να βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας και στην ενασχόληση με νέους τομείς, καθώς επίσης και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική για όσους ανθρώπους χρειάζονται βοήθεια να διαχειριστούν τις δυσάρεστες εμπειρίες και μνήμες, αλλά και την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Κέντρου, πρόσφατα δημιουργήθηκε και το Κινητό Σχολείο του Δάσους. Τον Αύγουστο έκανε την πρώτη του εμφάνιση και έφερε χαμόγελα στο πέρασμά του, ενώ πάνω από 100 παιδιά συμμετείχαν μέχρι στιγμής στις υπαίθριες δραστηριότητές του.

Τι ακριβώς όμως είναι το Κινητό Σχολείο του Δάσους;

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό «βαν» που ταξιδεύει από χωριό σε χωριό, σαν ένα περιπλανώμενο σχολείο, και περιμένει μικρούς αλλά και μεγάλους για να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο Κινητό Σχολείο του Δάσους μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παίξεις με την παρέα σου, να ακούσεις τη φύση, να πεις μια ιστορία για σένα ή τον τόπο σου.

Το όχημα του Κινητού Σχολείου του Δάσους

Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, γίνονται εξερευνητές της Βόρειας Εύβοιας, ενώ καταγράφουν ιστορίες, αναμνήσεις, παραδόσεις του τόπου, φέρνουν φωτογραφίες της περιοχής, οι οποίες στο τέλος του προγράμματος θα ψηφιοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε μια διαδραστική έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος της Ευβοιώτικης ελπίδας». Όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί από χωριό σε χωριό, θα δωριστεί στο δασικό μουσείο της περιοχής ώστε να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά και σχολεία από όλη την Ελλάδα. Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει μια υπερήφανη παρακαταθήκη, να διαφυλάξει και να μεταφέρει την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του.

Το Κινητό Σχολείο του Δάσους θα επισκέπτεται όλο το Σεπτέμβριο τα χωριά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας ξεκινώντας στις 15/9 με πρώτο του σταθμό τις Ροβιές!

Αναλυτικά, οι βόλτες του θα γίνουν:

15/9, Ροβιές (Κεντρική Πλατεία)

19/9, Κερασιά (Προαύλιο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου)

20/9, Πήλι (Προαύλιος Χώρος Δημοτικού Σχολείου Πηλίου)

21/9, Μαντούδι (Κεντρική Πλατεία)

22/9, Αγία Άννα (Εξοχικό Κέντρο Αγίας Άννας)

23/9, Κήρινθος (Κεντρική Πλατεία)

26/9, Προκόπι (Κεντρική Πλατεία)

28/9, Κεχριές (Κεντρική Πλατεία)

29/9, Στροφυλιά (Κεντρική Πλατεία)

30/9, Λίμνη (Θεατράκι)

 

Ώρες: 18:30-20:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες και όλους!

Οι δράσεις στο Κέντρο της Εύβοιας δε σταματούν εδώ. Μόλις ξεκίνησαν! Ο φετινός χειμώνας θα είναι ένας ζωντανός χειμώνας για τους κατοίκους, με τη βοήθεια όλων όσοι έχουν έρθει στην περιοχή να προσφέρουν λύσεις στην κοινότητα, για να συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός νέου αύριο, που θα αναπηδήσει μέσα από τις στάχτες και θα ξορκίσει την καταστροφή.