Εκστρατείες
Λέμε όχι στην έμφυλη βία και την παρενόχληση στην εργασία!

Στην ΕΕ το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Στην Ελλάδα μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Ελάχιστα θύματα το έχουν καταγγείλει, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά λόγω ταμπού και φόβου. Η βία και η παρενόχληση στην εργασία έχουν προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις γυναίκες και επιβαρύνουν τη ψυχική και σωματική υγεία τους.

 

Στην ActionAid στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των γυναικών στον αγώνα τους για μία πιο δίκαιη ζωή, χωρίς βία και διακρίσεις. Στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά» που στοχεύει στην εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά.

Τι μπορείς να κάνεις

Αν γνωρίζεις γυναίκες που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους, στήριξέ τες. Πίστεψέ τες και πρόσφερε βοήθεια, αν μπορείς να την προσφέρεις. Αν έχεις εσύ δεχτεί παρενόχληση μπορείς, αν το θέλεις, να καλέσεις δωρεάν τη γραμμή 15900.

Μπορείς, επίσης, να στηρίξεις την εκστρατεία μας, βοηθώντας μας να ασκήσουμε πίεση για να βελτιωθεί η νομοθεσία στην Ελλάδα. Γράψου στο newsletter μας για να σε ενημερώνουμε για τα επόμενα βήματά μας. 

Τι έχουμε καταφέρει

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ψηφίστηκε η πρώτη διεθνής σύμβαση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που την υπερψήφισαν, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η χώρα θα είναι από τις πρώτες που θα επικυρώσουν τη συμφωνία κάνοντάς τη μέρος της εθνικής νομοθεσίας της. Όμως, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Για τον λόγο αυτό, ασκούμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Η υπογραφή της σύμβασης ήταν μια μεγάλη νίκη μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και κινητοποιήσεων οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα. Η ActionAid διεθνώς κινητοποίησε 30.000 πολίτες που υπέγραψαν την έκκλησή μας. Επιπλέον, στην Ελλάδα ασκήσαμε πίεση στους εκπροσώπους της χώρας στη ΔΟΕ για να υπερψηφίσουν τη σύμβαση.

Τι ζητάμε τώρα

Η ActionAid καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η Σύμβαση αποσαφηνίζει όρους και περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη όλων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως μετανάστριες και εργαζόμενες σε άτυπη εργασία που επηρεάζονται δυσανάλογα από τη βία, τις έμφυλες διακρίσεις και την παρενόχληση.

Ορισμός του «εργαζόμενου»
Πιστεύουμε ότι ο ορισμός του εργαζόμενου πρέπει να διασφαλίζει ότι «κανείς δε θα μείνει εκτός» και ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το δικαίωμα για ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση. Η υιοθέτηση ενός στενού ορισμού για τον «εργαζόμενο» θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση σε μια χρονική στιγμή όπου προσπαθούμε να έχουμε ένα όραμα για το μέλλον και να θεσπίσουμε αντίστοιχα πρότυπα. Εργαζόμενοι είναι και οι εθελοντές, όσοι κάνουν πρακτική, ακόμα και όσοι αναζητούν εργασία.

Έμφαση στην έμφυλη βία και την παρενόχληση
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την έμφαση στην έμφυλη βία, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η έμφυλη βία αντικατοπτρίζει τις ανισότητες των φύλων που επικρατούν στον κόσμο της εργασίας και ότι τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες.

Ορισμός του «κόσμου της εργασίας»
Τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης πρέπει να επεκταθούν πέραν του συμβατικού χώρου εργασίας (π.χ. των γραφείων) και του συνήθους ωραρίου εργασίας, περιλαμβάνοντας «όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με την εργασία», όπως οι εκπαιδεύσεις, τα επαγγελματικά ταξίδια, τα μέσα μετακίνησης που παρέχονται από/προς την εργασία και οι κοινωνικές εκδηλώσεις τους. Αναγνωρίζουμε την ανησυχία ορισμένων κυβερνήσεων ότι το πεδίο εφαρμογής του κόσμου της εργασίας είναι εξαιρετικά ευρύ και φαίνεται να καλύπτει περιοχές στις οποίες οι εργοδότες δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Όμως, η συγκεκριμένη ενότητα δεν αποδίδει ευθύνη, αλλά διευκρινίζει τι πρέπει να γίνεται κατανοητό με τον όρο «κόσμος της εργασίας».

Περιθωριοποιημένες και αποκλεισμένες ομάδες
Πιστεύουμε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε διακρίσεις και ως εκ τούτου πιο ευάλωτοι απέναντι στη βία και την παρενόχληση, όπως οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι μετανάστες και οι εργαζόμενοι με αναπηρία.

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!