ActionAid
Τα παιδιά
αναλαμβάνουν
δράση
ActionAid

Η μαθητική κοινότητα πρωταγωνιστεί στην Εβδομάδα Δράσης

Για 19η χρονιά η ActionAid συντονίζει τη μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενώσει τις φωνές των παιδιών και των νέων και να τους δώσει τον χώρο να δράσουν σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και πιο βιώσιμο. Από το 2018 η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης εστιάζει στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ φέτος όπως και πέρσι η δύναμη είναι στο πιάτο μας και στην τροφή μας!

Η φετινή εκστρατεία είναι εμπλουτισμένη με νέες ιδέες και δραστηριότητες και εστιάζει σε 3 από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης: στον Στόχο 3 για την Καλή Υγεία και Ευημερία, στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στον Στόχο 13 που είναι η Δράση για το Κλίμα.

Σχολή Χατζήβεη

Η φετινή δράση

Από το 2000 έως το 2019, η συνολική εγχώρια κατανάλωση αγαθών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 65% παγκοσμίως, την ώρα που κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των λιανεμπόρων ή καταστρέφεται λόγω των κακών πρακτικών μεταφοράς και συγκομιδής. Έτσι λοιπόν, η ανάγκη ευαισθητοποίησης και αλλαγής συνηθειών και συμπεριφορών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι δράσεις της φετινής κινητοποίησης διερευνούν τη σχέση μεταξύ των Στόχων 3, 12 και 13, καθώς και τη μεταξύ τους σύνδεση και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από δραστηριότητες και δράσεις, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το θέμα της υγιούς και βιώσιμης διατροφής και κατανάλωσης, ενώ παράλληλα να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αποκτήσουν νέες γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής, υγείας, βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής δικαιοσύνης.

Η Lidl Ελλάς χορηγεί το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, το οποίο κορυφώνεται με τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης που φέτος τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Η δράση πραγματοποιείται μέσα στον Μάιο, ενώ πλαισιώνεται και από άλλες εκπαιδευτικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, διαγωνισμό, βραβεύσεις, καθώς και δύο εκθέσεις στο τέλος της δεύτερης σχολικής χρονιάς. Κεντρική δράση της φετινής χρονιάς είναι η δημιουργία μιας αφίσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θέμα ένα βιώσιμο τρόφιμο του τόπου μας.

Για την υλοποίηση της φετινής δράσης έχει δημιουργηθεί ένας οδηγός δράσεων, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: οδηγός δράσεων και δραστηριοτήτων.

Καθώς και ένα εκπαιδευτικό κουτί (kit), το οποίο περιλαμβάνει:

1. ένα γλωσσάρι με βασικούς όρους της φετινής θεματικής,

2. ένα ημερολόγιο δράσεων με τις Παγκόσμιες Ημέρες,

3. και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες για όλη την τάξη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και παιδιά, με ειδικούς επιστήμονες που συσχετίζονται με τα θέματα της Εβδομάδας Δράσης.

Δείτε τις αφίσες που έχουν δημιουργήσει τα σχολεία στη photo gallery

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας

Λάβετε μέρος στη δράση

Τα βήματα για τη συμμετοχή σας στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης είναι τα παρακάτω:

1. Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής.
2. Περιμένετε το εκπαιδευτικό κουτί (kit), που θα εμπεριέχει τον εκπαιδευτικό οδηγό και επιπλέον υλικά. Το εκπαιδευτικό κουτί θα αποσταλεί στο σχολείο με εταιρεία courier και οι αποστολές θα ξεκινήσουν αρχές Μαΐου. 
3. Συμμετέχετε προαιρετικά στα ειδικά σχεδιασμένα webinars για εσάς, τους μαθητές και τις μαθήτριές σας. Ενημερωθείτε για την αξιοποίηση του υλικού και ενθαρρύνετε τους μαθητές και τις μαθήτριές σας να ρωτήσουν τους ειδικούς, που θα είναι καλεσμένοι, για τα ζητήματα της φετινής δράσης.
4. Ανακαλύψτε ένα βιώσιμο τρόφιμο του τόπου σας. Έπειτα, δημιουργήστε και φιλοτεχνήστε μια αφίσα για να διαδώσετε το προϊόν παντού!
5. Φωτογραφίστε το έργο σας.
6. Ανεβάστε αν θέλετε τη φωτογραφία στα social media με το hashtag #dinamistopiatosou και tag @actionaidhellas.
7. Στείλτε το έργο στο education.hellas@actionaid.org και ελάτε να φτιάξουμε μια ψηφιακή γκαλερί με όλες τις αφίσες!

32ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης