Πέτρας 93: 4 χρόνια μετά…

Πέτρας 93: 4 χρόνια μετά…

Πάνε περισσότερα από τέσσερα χρόνια όταν η ActionAid αναγνωρίζοντας το κενό που υπήρχε σε δομές στήριξης στη γειτονιά του Κολωνού και παρατηρώντας τα ποσοστά ανεργίας που την έπλητταν, αποφάσισε να ξεκινήσει σε αυτή την περιοχή του κέντρου της Αθήνας ένα νέο εγχείρημα. Το όνομα αυτού Επίκεντρο και πλέον Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα.

Τι κατάφερε το Κέντρο σε αυτό το διάστημα; Ενίσχυσε  κόσμο να βρει εργασία ή πιο σωστά να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να πάρει γνώσεις και εφόδια για να μπορέσει ο ίδιος να βρει εργασία. Βοήθησε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κοινωνικό αποκλεισμό να επανενταχθούν στην κοινωνία, να συνδεθούν με κατάλληλες δομές και να λάβουν επιδόματα για την οικονομική σταθερότητά τους. Αλλά εκτός των βασικών αυτών αναγκών, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Και κάπως έτσι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εμπιστεύθηκαν το Κέντρο της ActionAid μέχρι σήμερα, γνώρισαν την ομάδα κι εξυπηρετήθηκαν, χτίζοντας μια κοινότητα ανθρώπων που ξέρει ότι στον χώρο του Κέντρου θα βρει ζεστή υποδοχή, υποστήριξη κι ενδυνάμωση. Όπως άλλωστε λέει και η Αφροδίτη, μια από τους ανθρώπους που υποστηρίχθηκε από τις υπηρεσίες του Κέντρου, «Με εντυπωσίασε ότι δεν με άφησαν μόνη. Πίστεψαν σε μένα και στις δυνατότητές μου και μου έδωσαν το έναυσμα να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου». Ενώ και ο Χαράλαμπος τονίζει ότι άλλαξαν πολλά μέσα του καθώς, με τη βοήθεια των ανθρώπων του Κέντρου, απέκτησε αυτοπεποίθηση «μια δυναμική, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ότι είναι έτσι η κατάσταση αλλά θα βρούμε λύσεις». Πως συνεχίζει το Κέντρο τώρα; Κι αν πέρασε ο καιρός δεν άλλαξε σε τίποτα η όρεξη της ομάδας του Κέντρου, μιας ομάδας επαγγελματιών που έχουν γίνει μια οικογένεια, με κοινή θέαση πάνω στις ανάγκες του κόσμου που απαρτίζει τη γειτονιά, στο να δουλέψουν και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων. Στόχος είναι να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο της περιοχής, να ακούσουν όσα χρειάζεται και να συνδιαμορφώσουν από κοινού δράσεις για μια πιο ανοιχτή και δίκαια γειτονιά.

Μάθε για το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, γνώρισε τους ανθρώπους του και γίνε μέρος της κοινότητας! Πληροφορίες: athens.actionaid.org.