Νέα γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τον Covid19

Νέα γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τον Covid19

Με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και την αποσυμφόρηση και ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου, ΙΑΣΙΣ και ActionAid δημιουργήσαμε τη νέα γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας 212.000.6400.

Όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού ή όσοι χρειάζονται πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του ιού μπορούν να καλούν την τηλεφωνική γραμμή Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ. με 5:00 μ.μ. Ο τηλεφωνητής καταγράφει το αίτημα και σε δεύτερο χρόνο φέρνει τον ενδιαφερόμενο ή την ενδιαφερόμενη σε τηλεφωνική επαφή με γιατρό ή με κοινωνικό λειτουργό/σύμβουλο.

Η συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής σχετίζεται με ενημέρωση αναφορικά με μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του ιού, καθοδήγηση ως προς τα σημεία εξυπηρέτησης του κοινού, συμβουλευτική σε θέματα που άπτονται της υγιεινής και των καταστάσεων κρίσεως, παροχή πληροφοριών σε ό,τι αφορά την παρουσίαση συμπτωμάτων και την καταπολέμηση της ασθένειας και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς, όπου αυτό κρίνεται εφικτό.

Ένας δεύτερος τρόπος υποστήριξης αφορά αιτήματα ιατρικού χαρακτήρα τα οποία μπορούν να κατατεθούν μέσα από τη συνεργαζόμενη με τους Γιατρούς του Κόσμου πλατφόρμα, booking clinic. Στη συνέχεια όπως και με τη γραμμή βοήθειας θα γίνεται σύνδεση με γιατρό. Η πλατφόρμα καταγράφει αιτήματα όλο το 24ωρο.

H πρώτη κλήση στη γραμμή για να καταχωρηθεί το αίτημα έχει αστική χρέωση, ενώ το τηλεφώνημα όπου γίνεται η σύνδεση με τους γιατρούς ή τους κοινωνικούς λειτουργούς είναι δωρεάν. Η υποστήριξη της τηλεφωνικής επικοινωνίας υλοποιείται από την εταιρεία Mellon Technologies. 

Η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, αναφέρει σχετικά με την πρωτοβουλία πρωτοβουλία «Η κοινωνία των πολιτών αποδεικνύει για ακόμη μία φορά  ότι είναι παρούσα και έτοιμη να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις όπως είναι, η περίοδος που διανύουμε.  Αυτό γίνεται πιο εύκολο εφόσον έχουν την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». 

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς δηλώνει: «Οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία οφείλουν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας που λόγω των συνθηκών οδηγήθηκαν σε κατάσταση αποκλεισμού. Όλοι μαζί έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ, που τους υποστηρίζει όλους. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος!».

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid αναφέρει: «Ειμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή την έκτακτη κατάσταση που έχουμε βρεθεί όλοι, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Μόνο μέσα από συνεργασίες μπορούμε να φτιάξουμε μια αλληλέγγυα και ανθεκτική στις κρίσεις κοινωνία. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες συμπράξεις ανακουφιστικού χαρακτήρα, ώστε να είμαστε στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη».