Η ActionAid ξεκινάει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη με το «SKG in action»

Η ActionAid ξεκινάει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη με το «SKG in action»

Η δράση της ActionAid στην πόλη της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται με το διήμερο διαδικτυακό εργαστήριο «SKG in action», το οποίο απευθύνεται  σε νέους και νέες 18-30 ετών και θα πραγματοποιηθεί στις 6 & 7 Νοεμβρίου.

Με ποια αφορμή γίνεται;

Η ActionAid στηρίζει σταθερά τους ανθρώπους να αποκτήσουν τη δύναμη να αλλάζουν τη ζωή τους (προς το καλύτερο). Συχνά, ξεχωριστές ιδέες νέων ανθρώπων με ενέργεια και δημιουργικότητα δεν βρίσκουν τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστούν, ελλείψει σωστής καθοδήγησης και προβολής. Το συγκεκριμένο εργαστήριο στοχεύει να προσφέρει αυτό το πλαίσιο και να κινητοποιήσει τους νέους να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής και καινοτομίας.

Σε ποιους τομείς αφορά;

Το «SKG in action» εστιάζει στο περιβάλλον, την προσβασιμότητα και τις τέχνες. Βιώνοντας μια εποχή οικολογικής κρίσης, είναι σημαντικό να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής  και την καθημερινότητά μας και υιοθετώντας  συνήθειες πιο φιλικές προς τη φύση. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να δομήσουμε τις πόλεις όπου ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η πρόσβαση των ανθρώπων σε υποδομές και υπηρεσίες να γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς εξαιρέσεις. Σημαντικό ωστόσο, είναι ταυτόχρονα με τα παραπάνω και κυρίως σε δυσμενείς οικονομικά και κοινωνικά περιόδους, να μην αφήνουμε τις τέχνες, το βασικό όχημα για να εκφράσουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας, να χάνουν τον ρόλο και τη φωνή τους στην κοινωνία.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι και όσες θέλουν να λάβουν μέρος;

Οι νέοι και οι νέες καλούνται να προτείνουν ιδέες που μπορούν να εξελίξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης στις τρεις αυτές θεματικές. Σκοπός είναι οι προτάσεις, εκτός από συνάφεια με τις θεματικές και καινοτομία, να διακρίνονται για την ουσιαστική επίδραση στη ζωή των πολιτών και την βιωσιμότητά τους ως προς τον χρονικό ορίζοντα δράσης.

Τι θα κάνουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου;

Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο «SKG in action» θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις προτάσεις τους, κατά τη διάρκεια ενός  διημέρου ομαδικότητας και συνεργασίας, που θα πλαισιώνεται από ομιλίες, καθοδήγηση και δικτύωση. Επιπλέον, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τρία έπαθλα για την υλοποίηση της ιδέας τους.  Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την πρότασή τους σε κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει και τους νικητές.  

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο, τους όρους συμμετοχής, το πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται/πραγματοποιείται έως 1η Νοεμβρίου. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο thessaloniki@actionaid.org.