Η ActionAid καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζητά τον άμεσο τερματισμό των αναγκαστικών εξώσεων

Η ActionAid καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζητά τον άμεσο τερματισμό των αναγκαστικών εξώσεων

Η ActionAid Παλαιστίνης εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων σε όλο το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος.  

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου, 26 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν μετά την εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προς το Ισραήλ.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 700 Παλαιστινίων σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στο τζαμί Αλ Άκσα και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.  

Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί εξαιτίας των προγραμματισμένων, παράνομων εξώσεων 8 οικογενειών Παλαιστίνιων προσφύγων, που ζουν στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου οι Ισραηλινοί έποικοι διεκδικούν νομικά εδώ και χρόνια να κατασχέσουν τις περιουσίες των Παλαιστινίων.  

Ο Ibrahim Ibraigheth, Διευθυντής της ActionAid Παλαιστίνης, λέει: «Στο Sheikh Jarrah, 58 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών, πρόκειται να εκτοπιστούν βίαια. Αφού έχασαν τα σπίτια τους στον πόλεμο του 1948, οι οικογένειες αυτές ζούσαν στη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Εάν εκδιωχθούν, θα πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι ισραηλινές πολιτικές απαλλοτρίωσης, κατεδάφισης και συστηματικής αμέλειας έχουν υπονομεύσει διαχρονικά την ανάπτυξη των παλαιστινιακών κοινοτήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις αναγκαστικές εξώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο SheikhJarrah και σε άλλα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης».

Η Muna Al-Kurd  κινδυνεύει με έξωση από το σπίτι της στο Sheikh Jarrah. Είναι επικεφαλής της εκστρατείας #SaveSheikhJarrah για την κινητοποίηση τοπικής και διεθνούς υποστήριξης για τη διάσωση της γειτονιάς της. 

Η Muna λέει: «Βασιζόμαστε στους αξιέπαινους ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα μας. Ακόμη και ένα σύντομο tweet ή μια ανάρτηση είναι πολύτιμα. Πάντα λέμε ότι δεν θα φύγουμε. Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν θα φύγουμε».

Η 60χρονη Mariam Al-Ghawi αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Sheikh Jarrah το 2009. Σήμερα βρίσκεται υπό κατοχή από Ισραηλινούς εποίκους με την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων και των δικαστικών αποφάσεων που εισάγουν διακρίσεις.

Η Miriam λέει: «Κάθε μέρα εδώ και 11 χρόνια επιστρέφω για να καθίσω μπροστά στο κλεμμένο σπίτι μου. Εδώ έχουν ζήσει τέσσερις γενιές της οικογένειάς μου. Ζούμε υπό τη συνεχή απειλή επιθέσεων από τους Ισραηλινούς εποίκους. Δεν μπορώ να επισκεφθώ τους φίλους ή τους συγγενείς μου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είναι δικαίωμά μου να επιστρέψω στο σπίτι μου και θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι».

Η ActionAid Παλαιστίνης καταδικάζει τη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής και την κλιμάκωση της βίας από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλεί την ΕΕ και όσους έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του ΟΗΕ, να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις διεθνείς του δεσμεύσεις για την προστασία των αμάχων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Είναι απαραίτητη η διεθνής δράση προκειμένου να τερματιστούν οι ισραηλινές πολιτικές κατεδάφισης κι εκτοπισμού και να πάψει η υπερβολική βία κατά αμάχων, διαδηλωτών, υγειονομικών και πιστών. 

_________________________________________________________________________

Σύμφωνα με έρευνα του UN OCHA το 2020,  τουλάχιστον 218 παλαιστινιακά νοικοκυριά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών στο Sheikh Jarrah, είναι αντιμέτωπα με υποθέσεις έξωσης εναντίον τους, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από οργανώσεις εποίκων.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, όπου εφαρμόζεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Οι αναγκαστικές εξώσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των κατοίκων στην επαρκή στέγαση και στην ιδιωτική ζωή.

Η εκδίωξη αμάχων απαγορεύεται από την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.