Χιλιάδες σεισμοπαθείς από την Ινδονησία στηρίχθηκαν από την ActionAid

Χιλιάδες σεισμοπαθείς από την Ινδονησία στηρίχθηκαν από την ActionAid

Οι σεισμοί και το τσουνάμι που χτύπησαν την Ινδονησία στις 28 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 22 Δεκεμβρίου 2018 άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Η ActionAid κινητοποιήθηκε αμέσως και σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της κινητοποίησε εθελοντές, οι οποίοι βοήθησαν στις περιοχές Palu, Sigi και Donggala και στη συνέχεια στις περιοχές Serang και Pandeglang, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, μουσαμάδες, νερό, τρόφιμα, πάνες, κουβέρτες, εσώρουχα, σερβιέτες, αλοιφή για μωρά, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, ρούχα, εντομοαπωθητικά και κουνουπιέρες. Επίσης, λειτούργησαν ανοιχτές κουζίνες που διένειμαν ζεστό φαγητό σε 68.013 ανθρώπους και συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εντοπισμού επιζώντων και στην ταφή των νεκρών.

Φωτογραφία: ActionAid

Καθώς οι γυναίκες αποτελούν πρώτη προτεραιότητά της διεθνούς οργάνωσης, δημιουργήθηκε 1 χώρος φιλικός και ασφαλής για αυτές, καθώς είναι γνωστό ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτες κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών. 2.000 γυναίκες χρησιμοποίησαν αυτόν τον χώρο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του κι έλαβαν πληροφορίες και είδη πρώτης ανάγκης.

Εθελοντές ετοιμάζουν ζεστό φαγητό σε ανοιχτή κουζίνα στο Anggur Post. Πολλές οικογένειες είχαν καθημερινά γεύματα, χάρη στη στήριξή σου. Φωτογραφία: ActionAid

Βασικός στόχος μετά τις φυσικές καταστροφές είναι οι άνθρωποι να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις ώστε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, η ActionAid δημιούργησε 14 ομάδες γυναικών με 10-20 γυναίκες η κάθε μία με στόχο να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα. Ταυτόχρονα, στήριξε μέχρι σήμερα 155 φτωχούς γεωργούς, 55 ψαράδες και 30 γυναίκες, παρέχοντας εργαλεία και γνώση.

Η 33χρονη Νόνα έλαβε τρόφιμα, σαπούνια, ρούχα, καφέ, σερβιέτες, πάνες κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και άλλοι κάτοικοι του Donggala, ενός χωριού που βρίσκεται στα βόρεια του Palu, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,5 ρίχτερ. Φωτογραφία: Andri Tambunan/ActionAid

Χάρη στη στήριξη των υποστηρικτών της, η ActionAid εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στους επιζώντες με προγράμματα που κοιτούν προς το μέλλον ώστε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους και να ξαναχτίσουν τις κοινότητές τους.