Emergency Earthquake

Έκτακτη έκκληση για τον φονικό σεισμό

Κάθε συνεισφορά σου, είναι ανεκτίμητη και θα προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση.
Προτεραιότητα είναι η παροχή στέγης, ζεστών ρούχων και τροφίμων.
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

«Το φονικότερο έτος»: Περίπου 40 παιδιά ανάμεσα στους 230 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις και έποικους το 2022

Panos Sinanidis/ ActionAid

Η ActionAid εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις αυξανόμενες επιθέσεις και την υπερβολική χρήση βίας από ισραηλινές δυνάμεις και έποικους κατά των Παλαιστινίων, και ιδίως για τις επιπτώσεις σε γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην περιοχή.

Το 2022 ήταν το πιο φονικό έτος για τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους από το 2005, καθώς τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και περίπου 40 παιδιά και 12 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανοπαλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh. Το πιο πρόσφατο θύμα ήταν η δεκαεξάχρονη Jana, η οποία σκοτώθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στην πόλη Τζενίν τον Δεκέμβριο στη βόρεια Δυτική Όχθη. Η Jana βρέθηκε νεκρή στην ταράτσα του σπιτιού της, αφότου πυροβολήθηκε στο κρανίο από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια έρευνας και επιδρομής Ισραηλινών στρατιωτών στη γειτονιά της με σκοπό τη σύλληψη Παλαιστινίων.

Οι επιπτώσεις της καταπίεσης αυτής είναι ιδιαίτερα δύσκολες για γυναίκες όπως η Shaheera, μια Παλαιστίνια προσφύγισσα που ζει στον προσφυγικό καταυλισμό Aida, κοντά στη Βηθλεέμ, της οποίας ο γιός δέχθηκε επίθεση και συνελήφθη από Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Στη σοκαριστική περιγραφή της η Shaheera αποκαλύπτει αυτό που βιώνουν οι Παλαιστίνιες. «Οι Παλαιστίνιες στους προσφυγικούς καταυλισμούς υποφέρουν από έλλειψη σταθερότητας και ψυχολογικό στρες που περιλαμβάνει τον φόβο, την υπερδιέγερση, τον ανήσυχο ύπνο, την αίσθηση του άγχους και της έλλειψης προστασίας που προέρχεται από τις εξαιτίας των συλλήψεων και των φόνων κατά τη διάρκεια των καθημερινών επιδρομών του ισραηλινού στρατού. Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν εξαιρούνται από τις συλλήψεις αυτές. Τα δακρυγόνα στους καταυλισμούς τρομοκρατούν γυναίκες και παιδιά που περιορίζονται σε συνωστισμένους χώρους. Τα δακρυγόνα μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, ενώ μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσουν άσθμα και αποβολές».

Οκτώ παλαιστινιακές κοινότητες στη Masafer Yatta, όπου μένουν πάνω από 1300 άτομα, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις απειλές κατεδαφίσεων και εξαναγκαστικών εξώσεων. Σχέδια για την κατεδάφιση του Βεδουίνικου χωριού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ θα θέσουν περίπου 500 Παλαιστίνιους κατοίκους σε κίνδυνο για εκτοπισμό και απώλεια εισοδήματος.

Η ActionAid ζητά την άμεση παύση χρήσης πραγματικών πυρών κατά παιδιών, γυναικών και πολιτών από Ισραηλινές δυνάμεις, που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ζητά, επίσης, επιτακτικά την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την στόχευση ανθρώπων, ώστε τα άτομα που ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.

Η Razmi Farook, Διευθύντρια Ανθρωπιστικής Παρέμβασης της ActionAid στην Ασία, δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ για τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και για το τι συνεπάγεται για τα άτομα που ζουν στην Παλαιστίνη, καθώς υιοθετεί ολοένα και πιο περιοριστικούς νόμους.

Η κλιμακούμενη βία που παρατηρείται στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς απειλεί τις ζωές και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν εκεί, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών. Υπάρχει μια σοβαρή συρρίκνωση του χώρου όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η ActionAid, μπορούν να λειτουργούν.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη βάναυση μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού κι εκφράζουμε τους φόβους μας για το επόμενο έτος».

Σχεδόν 700.000 έποικοι ζουν σε περισσότερους από 250 εποικισμούς και φυλάκια στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερα από 13.000 ελαιόδεντρα, που ανήκουν σε Παλαιστίνιες ή Παλαιστίνιους, καταστράφηκαν το 2022, μια επίθεση στο σύμβολο της ζωής και στην παλαιστινιακή κουλτούρα και επιβίωση.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν, επίσης, κατεδαφίσει έναν μεγάλο αριθμό κτισμάτων, μεταξύ των οποίων δεξαμενές νερού, αποθήκες, αγροτικά κτίρια, επιχειρήσεις και σχολεία. Στην Παλαιστίνη, περίπου 400 παιδιά έμειναν άστεγα όταν τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν.