Επίκεντρο: 365 μέρες γεμάτες αισιοδοξία, γνώση κι αλλαγή

Επίκεντρο: 365 μέρες γεμάτες αισιοδοξία, γνώση κι αλλαγή

Μια μέρα στο Επίκεντρο της ActionAid, το κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικό αποκλεισμό, είναι πάντα πολύ γεμάτη. Δεν είναι μόνο οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών που γεμίζουν τον χώρο, είναι και οι ενήλικες που έρχονται καθημερινά για να λύσουν θέματα δικά τους και της οικογένειάς τους. Έτσι το 2019, κάθε μήνα 521 άτομα κατά μέσο όρο πέρασαν τις πόρτες του, εξυπηρετήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν κι έκαναν βήματα για μια καλύτερη ζωή.

Εδώ μικροί και μεγάλοι βρίσκουν υπηρεσίες λογιστή και δικηγόρου, ψυχολογική υποστήριξη, υποστήριξη για ανεύρεση εργασίας, καθώς και παρακολουθούν προγράμματα, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και εργαστήρια ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή καταγωγής. Μοναδικός γνώμονας θεωρείται το χαμηλό εισόδημα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί προηγούνται στα προσφερόμενα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 60% των ανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν από το Επίκεντρο μέσα στο 2019 είχαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν χώρο γόνιμο που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αλλάξουν τη δική τους ζωή και της οικογένειάς τους. «Το Επίκεντρο με βοήθησε να βρω τον εαυτό μου. Στην αρχή ήμουν πολύ διστακτική και φοβόμουν. Όμως, με τη βοήθεια της ψυχολόγου, έμαθα να τιθασεύω όλα τα αρνητικά και με τη βοήθεια των θετικών στοιχείων να τα καταστρέφω, ώστε να πάω παραπέρα.»

Η δύναμη της ομαδικότητας και της συνεργασίας φαίνεται ξεκάθαρα στα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιούνται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι  η πρώτη ομάδα γυναικών που δημιούργησε η ActionAid στο Επίκεντρο, ακολουθώντας το παράδειγμα προγραμμάτων της σε όλο τον κόσμο, που αποδεδειγμένα ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια.

«Με τις άλλες γυναίκες βοηθάμε και στηρίζουμε η μια την άλλη όσο μπορούμε. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν τέτοιες σχέσεις δύναμης και αλληλοϋποστήριξης. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο όπου η μία ενδυναμώνει την άλλη. Πέρασα πολλά χρόνια ζώντας σα θύμα. Τώρα το καταλαβαίνω. Τώρα βλέπω σε άλλες γυναίκες τις ίδιες δυσκολίες και έχω τι να τους πω. Να ζεις ζωή σα θύμα δεν αξίζει για κανέναν!»

Τέλος, παρόλο που το Επίκεντρο ξεκίνησε μόλις το 2017, έχουν ήδη ολοκληρωθεί 2 προγράμματα όπου η αρχική ιδέα, αλλά και η υλοποίησή των προγραμμάτων προέκυψε από ανθρώπους που είχαν απευθυνθεί αρχικά στο Επίκεντρο για να λάβουν οι ίδιοι στήριξη. Μιλάμε, δηλαδή, για πρωτοβουλίες τους που βοηθούν ανθρώπους γύρω τους και έτσι βελτιώσουν σιγά - σιγά την κοινότητά τους. Το ένα πρόγραμμα ήταν κύκλοι μαθημάτων ραπτικής και το άλλο πρόγραμμα ήταν εργαστήρια υποστήριξης ανέργων.

Κλείνοντας το 2019, το Επίκεντρο ActionAid εφαρμόζει πλέον πλήρως μια μεθοδολογία που έχει ως στόχο όχι μόνο να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων μεμονωμένα, αλλά μέσω της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης να τους κινητοποιεί για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κοινότητά τους. Ευελπιστεί, έτσι το 2020, να αρχίσει να γίνεται κοιτίδα αλλαγής που θα μεταδοθεί σιγά-σιγά σε όλη την κοινότητα που στηρίζει στην Αθήνα.

Διάβασε την Έκθεση αποτελεσμάτων του Επίκεντρου ActionAid: Σεπτέμβριος 2018 — Αύγουστος 2019.

Φωτογραφίες: Thalia Galanopoulou/ ActionAid