«Έχω ξαναβρεί την αξιοπρέπειά μου, την πηγή της ελπίδας μου.»

«Έχω ξαναβρεί την αξιοπρέπειά μου, την πηγή της ελπίδας μου.»

Aυτά είναι τα λόγια μιας ανύπαντρης μητέρας, της Ngalula Kabeya που βίωσε τις συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών και ανταρτών στην επαρχία Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό περισσότερων από 1.000.000 ατόμων το Δεκέμβριο του 2016.  

Δυσάρεστες μνήμες από καμένα σπίτια και ασθένειες είναι ακόμα χαραγμένες στο μυαλό της μετά από ενάμιση χρόνο. Η ιστορία της ζωής της όμως έχει περάσει πλέον από την απελπισία στην ελπίδα, χάρη στην υποστήριξη της ActionAid. 

Η Ngalula (από το χωριό Miketa, στην περιοχή Miabi της επαρχίας του Ανατολικού Κασάι η οποία ήταν η κοινότητα που επλήγη περισσότερο) λέει ότι η υποστήριξη αυτή την έχει βοηθήσει να αποκτήσει ιατρική περίθαλψη και στέγη για εκείνη και την οικογένειά της που έχει εκτοπιστεί.

Η Ngalula είναι επίσης ένα από τα 1.100 άτομα που στηρίζονται οικονομικά από την ActionAid με στόχο να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά τις επιπτώσεις των συγκρούσεων.

Η οικογένειά της έχασε το σπίτι της και τον αγροτικό εξοπλισμό και, ενώ τα μέλη της αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα υγείας, αφού αναγκάστηκαν να ζουν σε θάμνους για ένα χρόνο και να κοιμούνται στο ύπαιθρο αφότου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το Δεκέμβριο του 2016.

«Τα χρήματα που έλαβα με βοήθησαν πολύ. Είχα  εγώ τον έλεγχο και αποφάσισα πώς να τα χρησιμοποιήσω. Πλήρωσα τα δίδακτρα για τα παιδιά μου, για την ιατρική περίθαλψη, καθώς όλα τα μέλη της οικογένειάς μου είχαν τύφο και ελονοσία, επειδή περάσαμε 1 χρόνο στο ύπαιθρο. Κοιμόμασταν κάτω από τον ανοιχτό ουρανό χωρίς κουνουπιέρα, τρώγοντας μη ασφαλή τρόφιμα, χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής. Το σπίτι μας πήρε φωτιά όταν οι στρατιώτες επιτέθηκαν στο χωριό μας. Τα παιδιά μου έχασαν το σχολείο τους και όταν επιστρέψαμε έπρεπε να επαναλάβουν τις τάξεις τους αφού έχασαν 1 χρόνο εκπαίδευσης. Τώρα είμαι ευτυχισμένη που έχουμε ένα μέρος που μπορούμε να αποκαλούμε σπίτι», δήλωσε η Ngalula, η οποία ζει σήμερα με τέσσερα από τα παιδιά της.

Η ActionAid με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), έχει βοηθήσει εκτοπισμένους όπως η Ngalula με διάφορες δράσεις, όπως η άμεση παροχή μετρητών, η διανομή τροφίμων και ρούχων  αλλά και η παροχή εκπαίδευσης για θέματα σεξουαλικής βίας με επίκεντρο τις γυναίκες.

Περίπου 2330 άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος τους γυναίκες, έχουν υποστηριχθεί στο Ανατολικό Κασάι, στο πλαίσιο της δράσης της ActionAid.

Συνολικά, έχει υποστηρίξει 26.450 σε όλη την περιοχή. Το 70% είναι γυναίκες.