Αφγανιστάν: Σεισμός 7.5 ρίχτερ

Αφγανιστάν: Σεισμός 7.5 ρίχτερ

Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2015 13.55 μμ

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου την περιοχή Badakshan στο Αφγανιστάν αλλά και μια μεγάλη περιοχή του Πακιστάν. ‘Εγινε επίσης αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί, στην Ινδία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, ο μεγέθους 7,5 ρίχτερ σεισμός σημειώθηκε στις 11:09 ώρα Ελλάδος, και το επίκεντρο ήταν 82 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Feyzabad, στο Αφγανιστάν, στην οροσειρά Hindu Kush.

Κτίρια κατέρρευσαν αφήνοντας συντρίμμια στους δρόμους και παρεμποδίζοντας σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ δυνατή βροχή έχει δημιουργήσει κατολισθήσεις σε ορισμένες περιοχές. Πολλοί άνθρωποι κοιμήθηκαν έξω στο κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τους περαιτέρω μετασεισμούς.

Μέχρι στιγμής, περίπου 275 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης. 

Η ActionAid βρίσκεται στην περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες εκτιμά τις ζημιές και μαθαίνει τι χρειάζεται.

Ο Διευθυντής της ActionAid για το Πακιστάν, Iftikhar Νιζάμι, είπε: "Ο σεισμός έπληξε μια ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με κομμένες γραμμές επικοινωνίας και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη ενώ φοβόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κολλήσει εκεί. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι οι γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια του σεισμού και είναι πιθανό να έχουν πληγεί. Μετά από μια καταστροφή όπως αυτή, οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην αύξηση των περιστατικών παρενόχλησης και βιασμού."

Aκριβώς έξι μήνες μετά τους σεισμούς που έπληξαν το Νεπάλ, αυτό που συνέβη είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές κοινότητες της Ασίας εξακολουθούν να κινδυνεύουν από σεισμούς.

Η ActionAid έχει μακροχρόνια ιστορία δράσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, επικεντρώνοντας περισσότερο στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων, στο δικαίωμα στην τροφή και την επιβίωση, στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων και της ειρήνης αλλά και της ανθρώπινης ασφάλειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.