Πρεμιέρα "Excision" 13 Μαρτίου, 20.00 ΟΠΕΡΑ ODEON
27.02.2013

Πρεμιέρα "Excision" 13 Μαρτίου, 20.00 ΟΠΕΡΑ ODEON

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου ODEON ΟΠΕΡΑ, θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid και της Indigo View Productions “Excision” με θέμα την κλειτοριδεκτομή και την εξάλειψή της. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την εθελοντική ομάδα παραγωγής.
 
140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική. Τo “Excision” ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κένυα από μια ομάδα εθελοντών κινηματογραφιστών που μέχρι σήμερα δουλεύουν για αυτό αφιλοκερδώς. Έχει στόχο να δυναμώσει τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα της κλειτοριδεκτομής και που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους.

Μέσα από την ActionAid και φεστιβάλ, το “Excision” ξεκινά το ταξίδι του από την Ελλάδα για να μεταφέρει το μήνυμα της αλλαγής που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτη Βίκυ Βελλοπούλου
 
ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ. Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ότι ο άνθρωπος ενηλικιώνεται μεταξύ 18-20 ετών. Κάθε κοινωνία όμως έχει τις δικές της πεποιθήσεις, τα δικά της πρότυπα, τις δικές της ισορροπίες. Που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου.
Στην Κένυα του 2013, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται». Το 85% από αυτά υφίστανται ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Ο ακρωτηριασμός αφορά την εκτομή της κλειτορίδας, καθώς και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα «κοπούν» όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV.

ΨΥΧΗ. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του. Θα βρει τη θέση της στην κοινωνία.
Οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Ποιό είναι άραγε το ψυχολογικό όριο στο οποίο μία πεποίθηση καταπιέζει ή ακόμα και κατακερματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου; 


 
Συντελεστές
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου
Παραγωγή:
Indigoview - ActionAid Ελλάς
DOP: Κώστας Νικολόπουλος
Παραγωγοί: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα
Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος
Post: Allan Michael
Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη
Ήχος: Αναστάσης Εφεντάκης
Γραφικά: One man show studio
 
Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας Δημήτρη Ξενάκη, Βίκυ Βελλοπούλου, Αρχόντισσα Κοκοτσάκη, Κωστή Νικολόπουλο, Ματί Παλαιολόγο, την εταιρεία παραγωγής Indigoview και την ODEON για την παραχώρηση της
αίθουσας OPERA για την πρεμιέρα. Επίσης, ευχαριστούμε το Groopio για τη στήριξη της καμπάνιας χρηματοδότησης.

Μάθε περισσότερα >>         Στήριξε το "Excision" >>

Δείτε τις απαντήσεις στις πιό συχνές σας ερωτήσειςAριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!