Οι πρώτες επιτυχίες της εκστρατείας κατά της Αρπαγής Γης
24.06.2014

Οι πρώτες επιτυχίες της εκστρατείας κατά της Αρπαγής Γης

Πριν από μερικούς μήνες η ActionAid ξεκίνησε την εκστρατεία κατά της αρπαγής γης, ζητώντας από τους πολίτες να υπογράψουν δύο επείγουσες εκκλήσεις προς την ΕΕ για να:

  1. θέσει περιορισμό στην παραγωγή βιοκαυσίμων
  2. παγώσει προσωρινά την εισαγωγή ζάχαρης από την Καμπότζη καθώς παράγεται σε γη που έχουν αρπάξει μεγάλες εταιρείες.

 

Πρώτη Επιτυχία: Περιορισμός στην παραγωγή βιοκαυσίμων

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις 13 Ιουνίου να μειώσουν την παραγωγή βιοκαυσίμων από καλλιέργειες τροφίμων, θέτοντας πλαφόν 7% από το 10% που ήταν ο ευρωπαϊκός στόχος!

Η ActionAid άσκησε μεγάλη πίεση προς το ΥΠΕΚΑ και το γραφείο του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, έστειλε ανοιχτές επιστολές στα ΜΜΕ και προσπάθησε με κάθε τρόπο να θέσει το δίλημμα «τροφή ή καύσιμα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήμασταν  η μόνη οργάνωση που πίεσε για αυτό το θέμα στην Ελληνική Προεδρία και καταφέραμε να πετύχουμε μια πολύ δύσκολη νίκη κατά των πολυεθνικών παραγωγής βιοκαυσίμων στην ΕΕ.

Δεύτερη Επιτυχία: Θετική απάντηση στην επείγουσα έκκληση κατά της εισαγωγής ζάχαρης από την Καμπότζη

Στη συνέχεια των δεκάδων χιλιάδων επιστολών που έστειλαν πολίτες από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ σχετικά με την εισαγωγή ζάχαρης από την Καμπότζη, αποστολή της ActionAid επισκέφτηκε την Καμπότζη μαζί με ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να πιέσουν τους τοπικούς φορείς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο ο Επίτροπος όσο και η κυβέρνηση της Καμπότζης απάντησαν στα αιτήματά μας. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση της Καμπότζης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα αρπαγής γης στη χώρα, ενώ για μήνες το αρνιόταν πεισματικά. Συστάθηκε μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της ΕΕ, της κυβέρνησης και των εταιρειών ώστε να βρεθεί θεσμική λύση στο πρόβλημα. Η επιτροπή θα εξετάσει τα αιτήματα των αγροτών που έχουν εκδιωχθεί από τα χωράφια τους και υπάρχει πλέον ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον, τα θύματα θα λάβουν πίσω τη γη τους  ή θα αποζημιωθούν επαρκώς.