Οι πλημμύρες στη Βόρεια Ινδία οφείλονται στον άνθρωπο
28.06.2013

Οι πλημμύρες στη Βόρεια Ινδία οφείλονται στον άνθρωπο

Η αποψίλωση των δασών και η ανεξέλεγκτη κατασκευή στις όχθες των ποταμών στο κρατίδιο Uttarakhand στα Βόρεια της Ινδίας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 1000 θανάτους στην περιοχή.Η κατασκευή περισσότερων από 245 υδροηλεκτρικών φραγμάτων και η λειτουργία λατομείων σε 14 κοιλάδες ποταμών της περιοχής μέσα στην προηγούμενη δεκαετία αποτελούν μεγάλο οικολογικό κίνδυνο. Ποταμοί έχουν αλλάξει πορεία, λόφοι έχουν ισοπεδωθεί και δάση καταστραφεί. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη διάβρωση του εδάφους και πολλές κατολισθήσεις. Οι κατασκευές έχουν ανεβάσει το επίπεδο των ποταμών, γεγονός που ενίσχυσε τις καταστροφικές συνέπειες των ξαφνικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο τοπικός διευθυντής της ActionAid στο Uttarakhand, Debabrat Patra δήλωσε ότι: 
«Πρόκειται για ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση που προκαλεί οικολογική καταστροφή εδώ και χρόνια. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι η καταστροφή ήρθε τελικά. Όταν ανατινάσσεις το μισό βουνό και καταστρέφεις το δάσος σε μια απότομη πλαγιά που ούτως ή άλλως δεν είναι σταθερή, τι περιμένεις να συμβεί σε μια καταιγίδα; Εκατοντάδες χωριά βρίσκονται δίπλα σε αυτά τα φράγματα. Καθώς το δάσος δεν υπάρχει πια για να συγκρατεί το χώμα, μια δυνατή βροχή μπορεί να αποβεί μοιραία.»

Μόλις έγινε η καταστροφή, η ActionAid έπιασε δουλειά βοηθώντας στις κοινότητες όπου δουλεύουμε ήδη, τόσο με διασώσεις όσο και με παροχή βοήθειας. Στόχο μας είναι η παροχή βοήθειας σε 10.000 ανθρώπους με προσωρινά καταλύματα, φάρμακα και άλλα ιατρικά είδη, τροφή, φακούς, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ινδική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διάσωση μέχρι και 100.000 επισκεπτών που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή. Όμως, οι ντόπιοι φοβούνται ότι μόλις οι τουρίστες σωθούν, το έργο αποκατάστασης των ζημιών θα επιβραδυνθεί.

Η ActionAid εστιάζει τη δουλειά της στους πιο φτωχούς και ευάλωτους κατοίκους της περιοχής όπως γυναίκες με παιδιά, ορφανά, Ντάλιτ και ηλικιωμένους. Η ActionAid δουλεύει στην περιοχή εδώ και 10 χρόνια μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι όλα καλά, αλλά υπάρχει κίνδυνος για περιπτώσεις διάρροιας καθώς το νερό έχει μολυνθεί. Επιπλέον, πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί. 

Φωτογραφικό υλικό 

Φωτογραφία: Jandesh/ActionAid


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!