Ινδία - Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται
26.06.2013

Ινδία - Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται

Καθώς οι νεκροί της καταστροφικής πλημμύρας στη Βόρεια Ινδία μπορεί να ξεπεράσουν τους 1000, η ActionAid συνεχίζει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή.

Οι πλημμύρες οφείλονται στις δυνατές βροχές του μουσώνα που ήρθε αρκετά νωρίτερα φέτος. Η περιοχή είναι δύσβατη και ορεινή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο προσκυνήματος για τους Ινδουιστές, πολλοί από τους οποίους έχουν παγιδευτεί, διότι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί τελείως. Σύμφωνα με αξιωματούχους του κρατιδίου του Uttarakhand, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1000, παρόλο που είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους, έτσι η κεντρική κυβέρνηση αναφέρει 845 νεκρούς.

Ο ινδικός στρατός καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να διασώσει επιζώντες χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και κατασκευάζοντας ελαφριές πεζογέφυρες στα σημεία που έχει καταρρεύσει ο δρόμος. Η κακοκαιρία, όμως, συνεχίζεται με ξαφνικές μπόρες ιδιαίτερης έντασης γεγονός που οδήγησε ένα ελικόπτερο με 20 επιβαίνοντες να πέσει. Η ActionAid Ινδίας είχε ήδη προγράμματα στις πληγείσες περιοχές κι έτσι η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή βοήθησαν στη διάσωση ατόμων που είχαν αποκλειστεί στα ορεινά και δημιούργησαν κοινοτικές κουζίνες για την παροχή τροφής και νερού στους επιζώντες. Σε άλλες περιοχές μοίρασαν σκηνές, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και φάρμακα και ταμπλέτες καθαρισμού νερού και κουβέρτες.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται καθώς περιμένουν περισσότερη κακοκαιρία. Όπως δήλωσε ο Debabrat Patra, Τοπικός Διευθυντής της ActionAid Ινδίας:

«Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εποχής των μουσώνων. Έτσι, οι βροχές ξανάρχισαν και εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι η ασφάλεια στους δρόμους. Πολλοί δρόμοι έχουν απλά εξαφανιστεί. Είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά της αποκατάστασης των ζημιών θα κρατήσει πολύ. Η ανακατασκευή των δρόμων, των γεφυρών και των σπιτιών θα πάρει χρόνια.» 


Φωτογραφίες: ActionAid India


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!