Film for Inclusion: Πώς να δημιουργήσεις απλά ένα καλό video!

Ο διαγωνισμός νέων «Film for Inclusion» με θέμα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών έχει ξεκινήσει κι εσύ μπορείς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να μας στείλεις το video σου, διεκδικώντας μία δωροεπιταγή για φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 500 ευρώ!

Ο τρόπος για να το κάνεις είναι πραγματικά πολύ απλός, καθώς μπορείς να φτιάξεις το video απλά και μόνο χρησιμοποιώντας το κινητό σου! Όσον αφορά το περιεχόμενο του video, ένα πλαίσιο για να κινηθείς είναι οι θετικές ιστορίες γυναικών ανδρών και παιδιών, παραδείγματα κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινότητες της χώρας ή ακόμα και η προσωπική σου ματιά για το πώς φαντάζεσαι μία συμπεριληπτική κοινωνία.

Ακολουθούν συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις το video που θέλεις!

1. Ποιότητα

Πρώτα από όλα, πριν ξεκινήσεις να τραβάς video με το κινητό σου, σιγουρέψου ότι έχεις κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η ανάλυση του video επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό ρύθμισέ το να τραβάει σε υψηλή ανάλυση π.χ. 1080 HD ή 4K. Επίσης, χρησιμοποίησε την πίσω κάμερα για να εξασφαλίσεις καλύτερη ποιότητα στο video. Στη συνέχεια τσέκαρε τον ρυθμό ανανέωσης οθόνης (frame rate), που δείχνει πόσα μεμονωμένα καρέ ανά δευτερόλεπτο θα καταγράφει το video (π.χ. 30 fps, 60 fps και λιγότερο συχνά, 24 fps). Ακόμα, επίλεξε η λήψη σου να είναι οριζόντια και όχι κάθετη. Τέλος, αν δεν τοποθετήσεις το κινητό σου σε σταθερή επιφάνεια, για πιο σταθερό αποτέλεσμα, κράτα το κινητό σου και με τα δύο χέρια.

2. Θέμα

Δημιούργησε ένα story board και πάνω σε αυτό χτίσε τη λήψη σου. Σκέψου από πριν τι θέλεις να πεις, πώς θα το απεικονίσεις, ποιοι θα συμμετέχουν και στήσε τη λήψη σου καρέ - καρέ.

3. Φωτισμός

Ο φωτισμός καθορίζει τα υποκείμενα, ενώ παράλληλα προκαλεί συναίσθημα. Πειραματίσου με τον φωτισμό και εντόπισε ποια είναι η κεντρική σου πηγή φωτός, π.χ. το φως του ήλιου, κάποια λάμπα και χρησιμοποίησέ τα ή τοποθέτησέ τα έτσι ώστε να επιτύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, αποφεύγοντας να έχεις το φως πίσω από το υποκείμενό σου. Για παράδειγμα, το μεσημεριανό φως του ήλιου μπορεί να δημιουργήσει πολλές σκιές στο πρόσωπο του υποκειμένου σου, ενώ μια συννεφιασμένη μέρα παράγει ένα πιο απαλό και ευχάριστο φως. Περισσότερες συμβουλές για τον φωτισμό και τα χρώματα μπορείς να βρεις εδώ.

4. Φόντο

Για να καταφέρεις η λήψη σου να εστιάζει στο θέμα και όχι στο φόντο, σιγουρέψου ότι αυτό θα είναι απλό. Για παράδειγμα χρησιμοποίησε έναν τοίχο σαν φόντο, ή ένα σεντόνι ή χαρτόνι, το οποίο θα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το θέμα σου για να αποφύγεις τη σκιά.

5. Οπτική

Αναρωτήσου: πού δείχνει ο φακός της κάμερας, από ποια γωνία πρέπει να τραβήξεις και πώς αυτό θα σε βοηθήσει να πεις την ιστορία σου; Επίσης απόφυγε να τοποθετείς την κάμερά σου πολύ κοντά στα υποκείμενά σου, ώστε να μην υπάρχουν παραμορφώσεις και όταν θέλεις να τραβήξεις πιο κοντινές λήψεις, χρησιμοποίησε το zoom. 

6. Ήχος

Όσον αφορά τον ήχο, σίγουρα θα θέλεις στο video να ακούγεσαι μόνο εσύ ή τα υποκείμενά σου και όχι να διακόπτονται ή να μην ακούγονται καλά λόγω θορύβου. Γι’ αυτό σκέψου ότι η λήψη σου θα πρέπει να γίνει σε ένα μέρος ήσυχο, χωρίς θορύβους και βαβούρα.  

Τέλος, αν θέλεις να τραβήξεις συνέντευξη, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πώς θα το κάνεις, παρακολουθώντας το video ενώ σε αυτό το video μπορείς να δεις πώς θα την επεξεργαστείς. Για την επεξεργασία του video σου μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα HitFilm Express από υπολογιστή και το πρόγραμμα της Adobe για επεξεργασία από κινητό.

Περιμένουμε το video σου μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Καλή επιτυχία!