Έκτακτη έκκληση για τη Συρία
15.09.2013

Έκτακτη έκκληση για τη Συρία

“Μας επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι μας. Δεν είχαμε χρόνο για να πάρουμε τίποτα, ήρθαμε με ό,τι φοράμε. Δεν θέλαμε να αφήσουμε το σπίτι μας, αναγκαστήκαμε. Απλά φύγαμε…» Τα λόγια ανήκουν στην 25 χρονη Σύρια Isandra, που περιτριγυρίζεται από τα 5 παιδιά της, όσο μιλάει στον συνάδελφό μας στον καταυλισμό προσφύγων Beka Vaalley του Λιβάνου.Αυτή η ιστορία δυστυχώς δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση μοναδική. 2.000.000 Σύριοι έχουν γίνει πρόσφυγες για να ξεφύγουν από τις φρικαλεότητες του εμφυλίου που σκορπίζει στη χώρα τους τον φόβο και τον θάνατο, καταφεύγοντας στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, ακόμα και το Ιράκ.

Ενώ, στην Ελλάδα μιλάμε και διαβάζουμε για την « κρίση στη Συρία», η κρίση έχει εξελιχθεί σε εμφύλιο με περισσότερους από 100.000 νεκρούς. Μαζί με τις ζωές ο πόλεμος κατέστρεφε νοσοκομεία, υδραγωγεία και σχολεία- μια ολόκληρη γενιά παιδιών δεν θα πάει στο σχολείο. Η χώρα μυρίζει θάνατο, φόβο, αδικία. Και οι καταυλισμοί προσφύγων απελπισία.

Η ανταπόκριση της ActionAid είναι άμεση από την πρώτη στιγμή. Είμαστε εκεί όπου οι άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια στις περιοχές Zaatari και Zarqa City της Ιορδανίας και Bekaa Valley του Λιβάνου.Οι δύο χώρες έχουν δεχθεί συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί χωρίς τίποτα, θύματα της ιστορίας.

Στον καταυλισμό Zaatari της Ιορδανίας η κατάσταση είναι τραγική. 144.000 χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται κάτω από τέντες, ο καταυλισμός είναι στη μέση της ερήμου με ανυπόφορη ζέστη και οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Οι Σύριοι, φοβισμένοι και εξαντλημένοι. Όποιον γνωρίζουν οι συνάδελφοί μας ή έχει χάσει την οικογένειά του ή έχει δει το σπίτι του να καταστρέφεται ή αποχωρίστηκε αναγκαστικά αυτούς που αγαπά. Οι περισσότεροι καταρρέουν λέγοντας την ιστορία τους.

Τι κάνει η ActionAid

Στις περιοχές Zaatari και Zarqa City της Ιορδανίας και Bekaa Valley του Λιβάνου:
• Οι πρόσφυγες φτάνουν εδώ χωρίς τίποτα. Έτσι, έχουμε ήδη διανείμει σε 7.140 ανθρώπους κιτ ειδών πρώτης ανάγκης(π.χ. φακούς, ηλιακά φώτα ), είδη ρουχισμού και κιτ υγιεινής (σαπούνια κλπ), απαραίτητα για να νιώσουν οι πρόσφυγες ότι δεν χάνουν την αξιοπρέπειά τους, αλλά και για να έχουν βασικές συνθήκες υγιεινής.
• Παρέχουμε ψυχολογική βοήθεια σε περίπου 5.000 Σύριους που έζησαν στη χώρα τους απερίγραπτη φρίκη και χρειάζονται επειγόντως στήριξη. Για το σκοπό αυτό εκπαιδεύουμε και εθελοντές στη δημιουργία & το συντονισμό ομάδων στήριξης.
• Λόγω τρομακτικής έλλειψης χρημάτων, πολλοί πρόσφυγες που δεν μένουν στον καταυλισμό, αλλά στις κοντινότερες πόλεις, καταφεύγουν σε λύσεις που δεν θα φαντάζονταν ποτέ: να παντρέψουν τις έφηβες κόρες τους ή να στείλουν τα μικρά παιδιά τους για δουλειά. Ξεκινάμε λοιπόν, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των πιο ευάλωτων οικογενειών: 375 οικογένειες, με 1.875 συνολικά πρόσφυγες θα λαμβάνουν το επόμενο διάστημα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους: τροφή, νερό, υγεία, στέγη…

Καθώς όμως ο εμφύλιος συνεχίζεται, θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να στηρίξουμε τον καθημερινά αυξανόμενο αριθμό προσφύγων. Σε κάθε καταστροφή επικεντρωνόμαστε στους πιο ευάλωτους: τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους & τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, συνάνθρωποί μας ζουν φοβισμένοι & εκτοπισμένοι έχοντας χάσει τα πάντα, βασιζόμενοι εξολοκλήρου στην ανθρωπιστική βοήθεια. Και η πιο μικρή εισφορά έχει αξία και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν είστε υποστηρικτής μας κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε τη δωρεά σας.

Σε περίπτωση που φίλοι, συγγενείς ή συνεργάτες σας επιθυμούν να συμβάλλουν στην έκκληση για τον εμφύλιο στη Συρία, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Υποστηρικτών στο 210 9212321 ή να στείλουν email στο info.hellas@actionaid.org 


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!