70 Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταδικάζουν τη δολοφονία πολιτών στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ

Η ΑΙDA, ένα δίκτυο με πάνω από 70 Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, μέλος τoυ οποίου είναι η ActionAid, καταδικάζει τη δολοφονία πολιτών στη Γάζα που έγινε στις 6 Απριλίου 2018 στα πλαίσια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα κοντά στον περιμετρικό φράκτη με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος, ενώ πάνω από 1.300 άτομα τραυματίστηκαν. 

To παραπάνω έρχεται σε συνέχεια της άνευ προηγουμένου δολοφονίας 16 Παλαιστινίων, και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.400 ανθρώπων κατά την “Ημέρα Παλαιστινιακής Γης”, στις 30 Μαρτίου 2018, όλοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 758 τραυματισμοί προήλθαν από τη χρήση αληθινών πυρών, εκ των οποίων περισσότεροι από 150 αφορούσαν παιδιά, πράξη που συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, σε μερικές περιπτώσεις απαγορεύτηκε σε Παλαιστίνιους γιατρούς να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες. Επιπλέον, ένας αγρότης σκοτώθηκε ενώ όργωνε τη γη του. 

Η στόχευση μη επιθετικών διαδηλωτών συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη ζωή, την υγεία και την ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και παραβίαση της υποχρέωσης της Δύναμης Κατοχής να φροντίζει για την ευημερία του προστατευόμενου πληθυσμού. Η AIDA ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφεύγει τη δυσανάλογη χρήση βίας αλλά και να δείξει αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. 

Παρά την υποχρέωσή του να διασφαλίσει την ευημερία των Παλαιστινίων που ζουν υπό κατοχή, το Ισραήλ ως η Δύναμη Κατοχής συνεχίζει να επιβάλλει έναν δεκαετή παράνομο αποκλεισμό σε γη, θάλασσα και αέρα σε 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους άντρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια στη Γάζα, ευνοώντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη ανάπτυξης, τη φτώχεια και την απόγνωση. 

Η ανεργία στη Γάζα φτάνει στο 44%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο. Η οικονομία της βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε διεθνή βοήθεια και οι παραγωγικοί τομείς έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, από 27% του ΑΕΠ που ήταν το 1994 σε 14% το 2018, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, γεγονός το οποίο εντείνεται περαιτέρω από τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των Παλαιστίνιων προσφύγων. 

Η παροχή βασικών υπηρεσιών τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, ιδιαίτερα ο τομέας της υγείας, ο οποίος πάσχει από χρόνιες ελλείψεις δυναμικού, έλλειψη φαρμάκων και επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, γεγονός το οποίο έχει συμβάλει στην αδυναμία των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στους πολλούς τραυματίες. Περίπου 42% των απαραίτητων φαρμάκων είναι σε πλήρη έλλειψη. 

Μεταφέροντας τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η AIDA καλεί να διενεργηθεί ανεξάρτητη και υπό συνθήκες διαφάνειας έρευνα για τη δολοφονία και τον τραυματισμό πολιτών στα πλαίσια ειρηνικών διαδηλώσεων, και ζητά να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Η AIDA επιπλέον καλεί τα τρίτα κράτη να λάβουν δράση ώστε να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να άρει όλα τα μέτρα συλλογικής τιμωρίας που έχει επιβάλλει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού, και να τερματίσει την 50ετή κατοχή του Κατεχόμενου Παλαιστινιακού Εδάφους.