Έχεις πρόσκληση!

H ActionAid σε προσκαλεί σε μια διαφορετική εκδήλωση για τη μετανάστευση. Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» (Aκαδημίας 50, Αθήνα) έλα στις Αντιλήψεις για τη μετανάστευση- 4 διάλογοι για εμάς και τους άλλους.
Θα παρακολουθήσεις τέσσερα ζεύγη συνομιλητών που θα σχολιάσουν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IPSOS, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, σχετικά με τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τις ελλιπείς γνώσεις των πολιτών για το μεταναστευτικό. Οι διάλογοι αυτοί θα διερευνήσουν, έτσι, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταρριφθούν οι μύθοι για τη μετανάστευση. Σε περιμένουμε!
Γιατί ασχολείται η ActionAid με την κλιματική αλλαγή;
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει ήδη τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι σχέση έχει, όμως, με τη δουλειά της ActionAid και τι κάνει για αυτό;

Φωτογραφία: ActionAid
Γράφει η Άννα Μπότσογλου
Είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε για αλλαγές στις συνηθισμένες καιρικές συνθήκες, οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές περιοχές είναι πάντα οι πρώτοι που επηρεάζονται. Έτσι ήδη από το 2005, στην ActionAid ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο, βάζοντας την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη στρατηγική μας σε διεθνές επίπεδο.
Η εικόνα της κατάστασης στις περιοχές δράσης μας είναι ξεκάθαρη. Όπως εξηγεί η 35χρονη Hawoa Begum από τη Lalua του Μπανγκλαντές, εκείνη και η οικογένειά της επιβίωσαν τις καταστροφές πολλών πλημμυρών μεταξύ των οποίων και των δύο μεγάλων κυκλώνων Aila και Sidr. «Έσπασαν τα φράγματα από τις πολλές καταιγίδες και πλημμύρες. Η ρίζα του προβλήματος είναι η κλιματική αλλαγή. Αν δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, πώς θα επιβιώσουν οι άνθρωποι στο Μπανγκλαντές; Είμαι αγρότισσα και δεν μπορώ να καλλιεργήσω. Αν δεν μπορώ να καλλιεργήσω, τι θα φάω; πώς θα επιβιώσω; Τα παιδιά μας υποφέρουν από υποσιτισμό.»
Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες με τους οποίους δουλεύουμε και στηρίζουμε είναι άνθρωποι που δεν έχουν κομπόδεμα, δεν μπορούν να αγοράσουν γη μακριά από τις ακτές, δεν μπορούν να κόψουν μια πολυτέλεια για να καλύψουν την αύξηση στην τιμή των τροφίμων ή να αγοράσουν καθαρό νερό. Είναι οικογένειες που εξαρτώνται από τη βροχή για να έχουν καλή σοδειά και άρα αρκετή τροφή ή οικογένειες που καταφεύγουν στις παραγκουπόλεις των μεγαλουπόλεων του κόσμου γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν ό,τι είχαν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ¹, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξωθηθούν στη φτώχεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 10 χρόνια. Υπάρχει μεγάλος φόβος ότι οι κατακτήσεις όλων μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για μια ζωή που τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας θα γίνονται σεβαστά θα χαθούν τελικά. Κατακτημένα δικαιώματα στη ζωή, στην υγεία, στην τροφή, στο καθαρό νερό, στη στέγη απειλούνται. Επομένως δεν μιλάμε απλώς για κλιματική αλλαγή, αλλά για κρίση.
Και όπως σε κάθε μεγάλη κρίση, το κύριο βάρος των επιπτώσεων πέφτει στους πιο ευάλωτους, τους πιο φτωχούς, τις γυναίκες και τους νέους. Όσους δεν έχουν φωνή που επηρεάζει τις αποφάσεις κυβερνήσεων και εταιρειών. Όσους δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν μια ζωή μακριά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την έλλειψη νερού και καλλιεργήσιμης γης, όσους επηρεάζονται από τις αυξήσεις σε τρόφιμα, όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ψύξη και θέρμανση για τα σπίτια τους.
Μια παγκόσμια κρίση, όπως αυτή, απαιτεί μια παγκόσμια λύση. Χρειάζεται, όμως, και πολλές μικρότερες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Στην ActionAid δρούμε και στα δύο επίπεδα. Ως μέρος συμμαχιών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών σε όλο τον κόσμο, πιέζουμε ώστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να πάρουν αποφάσεις που θα σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ζητάμε από τις χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον να στηρίξουν τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο. Για να το πετύχουμε κινητοποιούμε πολίτες σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν κι εκείνοι πίεση.

Φωτογραφία: Natasha Mulder/ActionAid
Σε τοπικό επίπεδο παρεμβαίνουμε σε συνεργασία με τους κατοίκους ώστε να προετοιμαστούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να προσαρμόσουν τις μεθόδους εξασφάλισης του εισοδήματός τους. Η Hawoa Begum είναι επικεφαλής μιας ομάδας που με την υποστήριξή μας κινητοποιείται για να ενισχυθούν τα φράγματα στην περιοχή της. «Το μόνο που ζητάω από τους ηγέτες του κόσμου είναι ισχυρά φράγματα για να προστατεύουμε τις σοδειές μας. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις φυσικές καταστροφές, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο έχοντας ισχυρά φράγματα,» εξηγεί.
--------------------------------------------------
[1] https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24735&LangID=E
Εβδομάδα δράσης για την κλιματική αλλαγή
Από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να φωνάξουν ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα για την κλιματική αλλαγή. Η ActionAid σε όλο τον κόσμο ήταν εκεί.
γράφει η Άννα Μπότσογλου
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και πορείες για την κλιματική αλλαγή, την εβδομάδα 20 με 27 Σεπτεμβρίου. Αφορμή οι μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα κάθε Παρασκευή και η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το προσωπικό, οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές της ActionAid ήμασταν εκεί, δίπλα στους μαθητές, σε άλλες οργανώσεις και σε πολίτες και απαιτήσαμε από όλους όσοι καθορίζουν τις τύχες του κόσμου να εφαρμόσουν πολιτικές που θα σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ταυτόχρονα δεν θα αφήσουν τους πιο ευάλωτους να επωμιστούν το βάρος της κρίσης που φέρνει η αλλαγή στο κλίμα.

Αθήνα, Ελλάδα

Σύδνεϋ, Αυστραλία,

Ντάκα, Μπανγκλαντές

Ναϊρόμπι, Κένυα

Λάγος, Νιγηρίας

Φρίταουν, Σιέρρα Λεόνε

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Λονδίνο, Βρετανία

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Γιανγκόνγκ, Μιανμάρ
Φωτογραφίες: ActionAid
5 χαμόγελα που θα σου φτιάξουν την ημέρα
Το καλύτερο αντίδοτο για τις κακές ειδήσεις που διάβασες σήμερα βρίσκεται εδώ. 5 φωτεινά χαμόγελα όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο θα σε ανεβάσουν!
Γράφει η Μάρα Ψαράκη
Δύο πράγματα μεταδίδονται με ένα βλέμμα: το χασμουρητό και το χαμόγελο! Ως πιο δραστήριοι, προτιμήσαμε τα χαμόγελα, που φωτίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων και μας γεμίζουν χαρά για όλα αυτά που πετύχαμε μαζί τη χρονιά που μας πέρασε…
Η Naserah από το Αφγανιστάν παρακολουθεί τα προγράμματα ενός Κέντρου για Παιδιά που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή της και χαμογελάει πλατιά μπροστά στον φακό, μιλώντας για τη χαρά που παίρνει από τις δραστηριότητες του Κέντρου. Εκεί παίζει, ζωγραφίζει, μαθαίνει ποιήματα, τραγουδάει… «Σήμερα μάθαμε πως είναι η γιορτή της μητέρας. Όταν γυρίσω σπίτι, θα πάω στη μαμά μου λουλούδια!»

Η Zainabu (12 ετών) και η Saumu (14 ετών) από την Τανζανία μπορεί να μην ακούν, αλλά κατάφεραν να κάνουν τους άλλους να τις ακούσουν! Έμαθαν από την ActionAid ότι είναι δικαίωμα όλων των παιδιών να έχουν δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση και το διεκδίκησαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας που βρέθηκαν στο σχολείο τους. Μετά από πιέσεις, χτίστηκαν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες κι ένας ξενώνας στο σχολείο τους, που στεγάζει τα κωφά κορίτσια!

Καθαρό νερό, όμως, και στα σπίτια των κατοίκων του Ελ Εστόρ στη Γουατεμάλα, με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης από την ActionAid. O José είναι πολύ χαρούμενος και φαίνεται. Οι κάτοικοι δεν γλίτωσαν απλώς μια διαδρομή 2 χλμ. μέχρι το ποτάμι για να κουβαλάνε νερό, γλίτωσαν κι από πολλές ασθένειες, καθώς το νερό του ποταμού ήταν μολυσμένο από τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Shreya διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της όταν συνέβη ο καταστροφικός εκείνος σεισμός στο Νεπάλ. Το σπίτι της καταστράφηκε, αλλά ευτυχώς η ίδια βρήκε στέγη και στήριξη στον ξενώνα της ActionAid. Εκεί έμαθε, επίσης, για το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για το δικαίωμα των γυναικών στην ιδιοκτησία γης, και τη σωστή διατροφή και φροντίδα των παιδιών. Σήμερα το κοριτσάκι που γέννησε έχει πια μεγαλώσει και πηγαίνει στο Κέντρο για Παιδιά που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή, ενώ η Shreya εργάζεται, έχει δικό της εισόδημα και είναι ανεξάρτητη.

Μπορεί να έβλεπε τη σοδειά της χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, όμως η βιετναμέζα Thi My Hoa δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια της ActionAid, στράφηκε στις βιολογικές καλλιέργειες, έμαθε κάποιες βασικές αρχές μάρκετινγκ για να προωθεί σωστά τα προϊόντα της στην αγορά και χαμογελάει βλέποντας το εισόδημά της σταδιακά να αυξάνεται.
Καλοκαίρι κοντά στη φύση με το Επίκεντρο
Τα παιδιά που συμμετείχαν φέτος στα θερινά προγράμματα του Επίκεντρου είχαν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε ηθοποιούς, αρχιτέκτονες, μελισσοκόμους, εξερευνητές! Κι όλα αυτά σε έναν χώρο γεμάτο πράσινο.

Γράφει η Ελένη Λουμάκη
Ιούλιος... Ένας μήνας που βρίσκει τους περισσότερους σε κάποια παραλία. Όχι όμως και το Επίκεντρο, το οποίο πρωτοτύπησε περνώντας 4 βδομάδες στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Κέντρο της Γης» της Οργάνωσης Γη στο Ίλιον! Μέσα σε αυτό το διάστημα, 52 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες με θέμα «Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες».
Τα παιδιά μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων και με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας έγιναν για λίγο:
- Ηθοποιοί και σκηνοθέτες καθώς σκηνοθέτησαν και πρωταγωνίστησαν σε πολλά θεατρικά έργα.
- Αρχιτέκτονες, σχεδιάζοντας σπίτια για άστεγα παιχνίδια, θέμα που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο πρόβλημα της αστεγίας.
- Αγρότες, καθώς έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους για να εκμεταλλεύονται τη γη.
- Μελισσοκόμοι, μαθαίνοντας τα πάντα για τη ζωή των μελισσών και χτίζοντας σπίτια και ξενοδοχεία για τις μέλισσες της Αθήνας.
- Εξερευνητές και κυνηγοί θησαυρών, εξερευνώντας το πάρκο και ανακαλύπτοντας τη χλωρίδα και την πανίδα με το μικροσκόπιο.
- Φωτογράφοι και σχεδιαστές γραφικών, παίρνοντας μέρος σε μια εκπαίδευση για τη λήψη φωτογραφιών με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου κολλάζ με τίτλο «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες» και πώς τα ίδια τα παιδιά τις φαντάζονται.
- Αλλά και διατροφολόγοι καθώς παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή από το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας (PROLEPSIS).

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα στη φύση, τα δέντρα και τα ζώα. Έτσι, δόθηκε στα παιδιά η τέλεια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τον φυσικό κόσμο γύρω τους και να κάνουν νέες φιλίες.
Και φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτό χωρίς την υπέροχη συμβολή των 14 εφήβων εθελοντών μας από τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, που στηρίζουν τις δράσεις μας για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού των εκπαιδευτηρίων. Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις έγιναν σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τη VYCA (Very Young Contemporary Art), την Οργάνωση Γη, το The Bee Camp, το Ινστιτούτο Κοινός Τόπος και το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων Καρπός.
Το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αφήνοντας τα παιδιά με όμορφες αναμνήσεις και νέους φίλους. Δίνουμε ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι με καινούριες ιδέες και ανανεωμένη διάθεση!
Φωτογραφίες: ActionAid
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Επίκεντρου
Φθινόπωρο και η τρίτη χρονιά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Επίκεντρου της ActionAid είναι γεγονός, ενώ συνεχίζεται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών για όλους.

Γράφει ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Προγράμματα για παιδιά
Εργαστήρια εικαστικών και μουσικοκινητικής αγωγής θα δώσουν νέα ερεθίσματα στα παιδιά 3-6 ετών, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού θα υποστηριχθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα παιδιά 6-11 ετών θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, θεατρικού παιχνιδιού, πηλού και εικαστικών.
Προγράμματα για εφήβους
Οι έφηβοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα πέρα από τα συνηθισμένα, όπως είναι ο προγραμματισμός φτιάχνοντας το δικό τους παιχνίδι, η ξυλουργική δημιουργώντας μικροέπιπλα και συλλογικά έργα, το ποδόσφαιρο με μεικτές ομάδες αγοριών – κοριτσιών, τα εικαστικά εργαστήρια σύγχρονης τέχνης, αλλά και οι ψηφιακές τεχνολογίες με σκοπό την ανάδειξη του καίριου ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.
Προγράμματα για ενήλικες
Η ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών μέσω θεατρικών τεχνικών συνεχίζει τη σημαντική της πορεία, στη χορωδία ενηλίκων δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική και τραγουδούν τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα επιλέξουν το έργο που θα ανεβάσουν στο τέλος της χρονιάς ως θεατρική παράσταση, μελετώντας τους κορυφαίους των συγγραφέων. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για πρόσφυγες και μετανάστες δίνουν τη δυνατότητα για ομαλή προσαρμογή στην ελληνική καθημερινότητα, ενώ προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών για αρχάριους και τρία τμήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Υπηρεσίες για όλους
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα συμπληρώνει την πολυδιάστατη δουλειά που κάνουν η ψυχοκοινωνική μας υπηρεσία με ψυχολόγο και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, η υπηρεσία συμβουλευτικής εύρεσης εργασίας με εξειδικευμένους συμβούλους στην εκπαίδευση ενηλίκων και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, η λογιστική και η νομική συμβουλευτική. Οι έφηβοί μας υποστηρίζονται με ψυχολόγο εφήβων, καθώς και με συμβουλευτική και επαγγελματικό προσανατολισμό.
Το Επίκεντρο έχει στόχο την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, την εκπαίδευση και την ολιστική ενδυνάμωση των συμπολιτών μας στον Δήμο Αθηναίων, που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικό αποκλεισμό, την υποστήριξη της οικογένειας και των εκπαιδευτικών, ως φορέων αλλαγής, με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση των ανθρώπων για να βγουν από τον κύκλο της φτώχειας και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την κοινότητά τους.
Φωτογραφία: Thalia Galanopoulou/ActionAid
Όταν οι γυναίκες στην Ινδία χαμογελούν και πάλι
Οι γυναίκες στην Ινδία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με διακρίσεις και δυσκολίες, κυρίως όταν είναι χήρες. Όμως η ActionAid στέκεται δίπλα τους για να χαμογελάσουν ξανά.

Γράφει η Μάρα Ψαράκη
«Ενός κακού μύρια έπονται», συνηθίζουμε να λέμε και οι γυναίκες της Ινδίας το ξέρουν καλά αυτό. Σε μια χώρα με περισσότερες από 46 εκατ. χήρες, οι γυναίκες εκείνες που είδαν τους συζύγους τους να βάζουν τέλος στη ζωή τους, λυγισμένοι από τις καιρικές συνθήκες που τους κατέστρεφαν τη σοδειά και τα δάνεια που δεν κατάφερναν να αποπληρώσουν, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της μοίρας τους - μαζί με τα παιδιά τους.
Ο άνδρας της 45χρονης Ashabai κρεμάστηκε από ένα δέντρο έξω από το σπίτι τους, όταν η οικογένειά του κοιμόταν, γιατί δεν άντεξε την πίεση: η παραγωγή του ήταν πολύ χαμηλή εξαιτίας της ξηρασίας κι αναγκάστηκε κάποια στιγμή να πάρει δάνειο για να τα φέρει βόλτα. Στη συνέχεια δεν έβρισκε τρόπο να πληρώσει το δάνειο κι αυτοκτόνησε, αφήνοντας την Ashabai μόνη με τα 3 τους παιδιά. Παρόμοια ιστορία και για την 26χρονη Archana, μητέρα 2 παιδιών, όπως και για την 40χρονη Kalanida, που τα άπειρα ερωτηματικά διαγράφονται ακόμα στο βλέμμα της: αγρότης και ο δικός της σύζυγος, αλλά δεν είχε πάρει κάποιο δάνειο και η Kalanida αδυνατεί να καταλάβει γιατί αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Δυσκολεύονταν, αυτό είναι αλήθεια, μα εκείνη πίστευε πως τα λίγα που είχαν ήταν αρκετά για να ζήσουν - κι ας είχαν 4 παιδιά.

Οι χήρες δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο το πένθος, αλλά και πρακτικές δυσκολίες. Πολλές από αυτές είναι αγράμματες και δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος, στην καλύτερη περίπτωση εξασφαλίζουν κάποιο πενιχρό μεροκάματο, κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με βάση το εθιμικό δίκαιο, η γη του συζύγου τους δεν περνάει στα χέρια τους, αλλά την παίρνουν τα αδέρφια του ή άλλοι άντρες συγγενείς του. Αυτοί θα φροντίσουν τη χήρα και τα παιδιά της, λένε, μα στην πράξη πολλές φορές δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η χήρα και τα παιδιά θεωρούνται απλώς βάρος και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Ακόμα χειρότερα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου τις κακοποιούν ή τις πετούν έξω από το σπίτι.
Στη θεωρία, η νομοθεσία για την προστασία των γυναικών στην Ινδία υπάρχει. Για την ακρίβεια, υπάρχει νόμος που ορίζει ότι η σύζυγος του θανόντος είναι ο νόμιμος κληρονόμος της περιουσίας του. Επίσης, πρόσφατο κυβερνητικό διάταγμα κάνει λόγο για πρόσβαση των γυναικών που έχουν μείνει χήρες σε επιδόματα πρόνοιας, αλλά και παροχή βοήθειας για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Επομένως, τι είναι αυτό που κρατάει τις γυναίκες πίσω και τις εμποδίζει να λάβουν αυτά που νόμιμα δικαιούνται; Η απάντηση απλή: από τη μία η άγνοια και από την άλλη οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις.
Οι γυναίκες αυτές, συχνά αγράμματες ή με απολυτήριο δημοτικού, δεν έχουν ιδέα για τα δικαιώματά τους και τους νόμους που τα κατοχυρώνουν. Πώς να ζητήσεις κάτι που δεν ξέρεις ότι είναι εκεί για εσένα; Και αντίστοιχα, πού να βρεις τη δύναμη να ζητήσεις πράγματα που δεν υπάρχουν, αν και θα έπρεπε, όταν έχεις μεγαλώσει σε μια κοινωνία όπου όλα λειτουργούν εναντίον σου;

Στην ActionAid δουλεύουμε συστηματικά για να αλλάξουμε τα πράγματα για τις γυναίκες, αλλά και για τα κορίτσια της Ινδίας. Αξιοποιούμε το σύστημα εκπαίδευσης και επισκεπτόμαστε τα σχολεία, όπου μιλάμε στους μαθητές για θέματα κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, με τρόπο που να καταλαβαίνουν. Τους ζητάμε να σκεφτούν παραδείγματα από τη ζωή τους και «ποιος έχει περιουσία». Στο άκουσμα απαντήσεων που περιλαμβάνουν «τον μπαμπά, τον παππού, τον θείο και τον αδερφό», τους εξηγούμε τα δικαιώματα των γυναικών. Αντίστοιχη ενημέρωση παρέχουμε και στις γυναίκες, μιλώντας όχι μόνο με εκείνες, αλλά και με τους άνδρες κάθε κοινότητας, ώστε όλοι να αντιληφθούν την περίφημη ισότητα των φύλων που πρεσβεύει το Σύνταγμα της χώρας. Και βέβαια, κάθε φορά που οι γυναίκες συναντούν εμπόδια «από τη θεωρία στην πράξη», βρισκόμαστε δίπλα τους για να τους δώσουμε τη δύναμη που χρειάζονται και να ασκήσουμε πίεση στους αρμόδιους μέχρι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ελπίδα διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα.
Η Sumitraben, που έμεινε χήρα σε μικρή ηλικία, σήμερα επιτέλους χαμογελάει. Χρειάστηκε μόνο λίγη αρχική στήριξη, αφού «κι ενός καλού μύρια έπονται». Μέλος μιας ομάδας γυναικών που συναντιούνται τακτικά και γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, καλλιεργεί πλέον τη γη μαζί με άλλες αγρότισσες. «Η ζωή μου μπήκε πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς χάρη στην ActionAid», λέει. «Με βοηθήσατε να πάρω σύνταξη χηρείας και να βρω τρόπους να αυξήσω το εισόδημά μου κι έτσι σιγά-σιγά ξαναβρήκα την αυτοπεποίθησή μου. Χωρίς εσάς, οι κόρες μου δε θα μπορούσαν να συνεχίσουν το σχολείο, θα έπρεπε να μείνουν κοντά μου να με βοηθήσουν.» Κι ενός τέτοιου χαμόγελου, αντίστοιχα, πάλι μύρια έπονται!
«Το φόρεμά σου είναι φτιαγμένο από τα δάκρυα και τον ιδρώτα μας»
Σκέφτηκες ποτέ πώς είναι οι συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες στα εργοστάσια ρούχων του Μπανγκλαντές; Τα Καφέ των Εργατριών βοηθούν να βελτιωθούν οι συνθήκες.

Γράφει η Πόλυ Τσιγκούνη
«Οι εργάτριες έρχονται εδώ για να μοιραστούν ιστορίες που δεν μπορούν να μοιραστούν πουθενά αλλού», μας λέει η Nasima, υπεύθυνη του Kalyanpur Cafe στην Ντάκα, που στηρίζει τους εργάτες στα εργοστάσια ενδυμάτων, κυρίως γυναίκες, να ενημερωθούν για το εργατικό δίκαιο και τα δικαιώματά τους. Πρόκειται για καφέ αλλιώτικα από τα άλλα, όπου οι θαμώνες έρχονται για να ζητήσουν συμβουλές και πληροφορίες και να λάβουν στήριξη για διάφορα θέματα, όπως οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι άδικες απολύσεις και η σεξουαλική παρενόχληση. Η ActionAid Μπανγκλαντές στηρίζει 25 τέτοια καφέ στη χώρα.
«Επειδή είμαι διαζευγμένη, ο προϊστάμενός μου πίστευε ότι ήμουν απροστάτευτη κι εκτεθειμένη και συνήθιζε να με αγγίζει στη δουλειά», αποκαλύπτει η 26χρονη Nurjan. Δουλεύει 10 χρόνια στη βιομηχανία ρούχων, μια βιομηχανία «που είναι γεμάτη ανισότητες λόγω των σχέσεων εξουσίας και όπου 8 στις 10 εργάτριες έχουν βιώσει ή έχουν υπάρξει μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας», όπως μας λέει η ίδια. Οι συνθήκες δουλειάς, ιδιαίτερα σκληρές: 12-14 ώρες δουλειά την ημέρα, λεκτική βία σε μόνιμη βάση - «αν κάνουμε ένα λάθος, ο προϊστάμενος μας συγκρίνει με ιερόδουλες, είμαστε εργάτριες που δουλεύουμε σκληρά, δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν έτσι», ενώ παρόλο που η πλειοψηφία είναι γυναίκες, δεν έχουν ξεχωριστές τουαλέτες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μόνιμη παρενόχληση. Το Καφέ τής έδωσε ψυχική δύναμη και την ενημέρωσε για τους νόμους στα εργασιακά και τα δικαιώματα των γυναικών: «Μπορεί να μην έχω πτυχία, αλλά πλέον έχω μάθει μόνη μου πολλά πράγματα». Μοιράστηκε τις εμπειρίες της για τη σεξουαλική παρενόχληση με τις υπόλοιπες εργάτριες και τις παρακινεί να μιλάνε ανοιχτά αν αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά. Παρά τις αντιξοότητες και τη δυσμενή αντιμετώπιση, η Nurjan δηλώνει σήμερα υπερήφανη που είναι μέρος της βιομηχανίας ενδυμάτων: «Πιστεύω ότι το να φτιάχνεις ρούχα είναι μια τέχνη. Χάρη σε αυτήν τη βιομηχανία, μια γυναίκα σαν εμένα μπορεί κι επιβιώνει και είναι οικονομικά ανεξάρτητη».

«Θα ήθελα να τους πω ότι το φόρεμα που φορούν για να είναι όμορφες είναι φτιαγμένο από τα δάκρυα και τον ιδρώτα μας», σοκάρει με τα λόγια της η 38χρονη Salma, που εργάζεται 15 χρόνια στη βιομηχανία ενδυμάτων κι έχει όνειρο να καταφέρει να αγοράσει ένα κομμάτι γης και να φύγει από την παραγκούπολη όπου ζει με τον άντρα και τα δυο της παιδιά. «Θέλω τα παιδιά μου να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι καλύτερο, δεν θέλω να δουλέψουν στα εργοστάσια όπως εγώ». Παρόλο που υπάρχει κάποια βελτίωση στις συνθήκες δουλειάς, η λεκτική βία παραμένει έντονη και οι γυναίκες δεν τολμούν να αναφέρουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. «Υπολογίζεται ότι το 30% των γυναικών αντιμετωπίζει κάποια μορφή βίας και καμία δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ πολλές δεν μπορούν καν να καταλάβουν ότι είναι θύματα. Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος, εξαναγκάζεται να παραιτηθεί και οι προϊστάμενοι εκφοβίζουν τις γυναίκες για την εγκυμοσύνη, ενώ αν κάνουμε κάποιο λάθος, μας κάνουν προσβλητικά σχόλια για την εμφάνισή μας». Η Salma έχει αντιμετωπίσει τρομακτικά περιστατικά κακοποίησης και μια απόπειρα βιασμού, αλλά δεν μπορούσε να τα μοιραστεί ούτε με την οικογένειά της, αφού φοβόταν ότι δεν θα την άφηναν να ξαναπάει στη δουλειά. Επιπλέον, οι εργάτριες συνήθως δέχονται πίεση από τη διοίκηση να παραιτηθούν, σε περίπτωση που αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης. Δεν γνώριζε για τα δικαιώματά της μέχρι που συμμετείχε στις συναντήσεις του Καφέ, όπου έμαθε για τους νόμους για τις παροχές, όπως οι άδειες μητρότητας και τα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να δουλεύεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον με πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. «Θα διαμαρτυρηθώ τώρα αν συμβεί κάτι, θα ενημερώσω τη διοίκηση και αν δεν δικαιωθώ, θα κάνω καταγγελία στην αστυνομία».
«Συνήθως τους προτείνω να ενωθούν σε μια ομάδα και να ενημερώνουν συλλογικά τη διοίκηση για παρατυπίες. Οι περισσότερες δεν είναι πρόθυμες να το κάνουν, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα δικαιωθούν», συμπληρώνει η Nasima. Πιστεύει ότι παρόλο που πολλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης δεν αναφέρονται, τα κρούσματα έχουν κάπως περιοριστεί, επειδή οι εργάτριες είναι πιο ενήμερες πλέον για τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές παραβιάσεις και μεγάλη ανάγκη για στήριξη και διεκδίκηση, με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας να αποτελούν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. «Ακόμα και μετά από τόσο σκληρή δουλειά, πρέπει να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με τις οικογένειές τους. Το να αποταμιεύουν για το μέλλον και να προσφέρουν μια καλή και αξιοπρεπή ζωή στα παιδιά τους φαντάζει πολύ μακρινό όνειρο για εκείνες».

Στα καφέ οι άνθρωποι μαζεύονται να πουν τα νέα τους, να πιούν έναν καφέ και να ξυπνήσουν, παίρνοντας ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας τους. Στα Καφέ των Εργατριών του Μπανγκλαντές οι γυναίκες συναντιούνται για να ανταλλάξουν τις σκληρές εμπειρίες τους, αφυπνίζονται ώστε να μπορούν να διεκδικούν τα όνειρά τους, παίρνουν δύναμη για το υπόλοιπο της ζωής τους…
Στο πλαίσιο της στήριξης των γυναικών όπως η Nurjan ή η Salma στον αγώνα τους για μια πιο δίκαιη ζωή, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε 30.000 πολίτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπέγραψαν την έκκληση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Αποτέλεσμα των μακροχρόνιων πιέσεών μας και των πιέσεων πολλών άλλων οργανώσεων ήταν η επικύρωση της πρώτης διεθνούς σύμβασης κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 21 Ιουνίου 2019.
Φωτογραφίες: Fabeha Monir/ActionAid
Ευχαριστίες!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:
- τους Πυξ Λαξ για τη συμμετοχή τους στο βίντεό μας για την Παγκόσμια Εβδομάδα για την Κλιματική Αλλαγή.
- τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Ανδρέα Γεωργίου για τη συμμετοχή τους στο σποτ μας για την Αναδοχή της ActionAid.
- τον Δημήτριο Γκέρτσο για την δωρεά του για το πρόγραμμά μας στην Ελλάδα , όπως και την εταιρία «Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.», επίσης για την στήριξη του προγράμματός μας στην Ελλάδα.
- την εταιρεία Egreeno που μας προσέφερε οικολογικά καθαριστικά για 1 χρόνο.
- την εταιρεία Response για την εκπαίδευση εργαζομένων μας.
- την εταιρεία Egon Zehnder για τις υπηρεσίες διαδικασίας πρόσληψης.
- την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος για τα σνακ των παιδιών στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Επίκεντρου.
- την εταιρεία Universal για τη χορηγία 5.000 βραχιολιών «Η δύναμη είναι στο χέρι σου» και για την ημέρα εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία μας.
- την εταιρεία Expedia για τη χορηγία του βοτανόκηπου για την ταράτσα του Επίκεντρου και για την ημέρα εθελοντισμού όπου 27 εργαζόμενοι φύτεψαν βότανα και δέντρα, έφτιαξαν ποτιστήρια και μακραμέ για τις γλάστρες.
- το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που επέτρεψε σε ανθρώπους που κάνουν μάθημα ελληνικών στο Επίκεντρο να δώσουν εξετάσεις ελληνομάθειας χωρίς να πληρώσουν εξέταστρα.
- τον Ανάδοχο που θέλει να παραμείνει ανώνυμος και δώρισε στο Επίκεντρο μια βιντεοκάμερα στη μνήμη των γονιών του.
Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση του έργου μας!