Ελ Νίνιο – Περιμένοντας την καταστροφή από το καλοκαίρι…

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content

Όταν βλέπεις να έρχεται η καταστροφή τι κάνεις; Προσπαθείς να την αποφύγεις, θα πούμε όλοι με μια φωνή. Για όσες είναι απρόβλεπτες, όπως οι σεισμοί φτιάχνεις κτίρια που να αντέχουν. Για όσες μπορείς να τις προβλέψεις, όπως τη δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει το Ελ Νίνιο σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο εύκολα, σωστά;

 Άδεια δεξαμενή νερού στη Σομάλιλαντ

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ορισμένες χρονιές ανεβάζει πάνω από το μέσο όρο τη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού στον ισημερινό. Αυτό προκαλεί ξηρασία σε ορισμένες περιοχές και πλημμύρες σε άλλες. Το φετινό Ελ Νίνιο ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015 και θεωρείται το χειρότερο ως τώρα. Έτσι, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά. Είχαμε πλημμύρες στην Παραγουάη, έλλειψη ρυζιού στις Φιλιππίνες, ξηρασία στις ΗΠΑ και μειωμένες βροχές στους μουσώνες τις Ινδίας.

Όμως, η περιοχή που έχει χτυπηθεί χειρότερα είναι η Αφρική, καθώς στην Ανατολική και Νότια Αφρική 34 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη δεν έχουν αρκετή τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Στην περιοχή επικρατούν ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε καταστροφή των σοδιών και τελικά σε πείνα και υποσιτισμό. Για παράδειγμα, στη Σομάλιλαντ σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει τα όριά τους.

Η Malyuum με 4 από τα παιδιά της

Η 30χρονη Malyuun από τη Σομάλιλαντ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Για τη μητέρα 8 παιδιών το μεγαλύτερο 15 χρονών και το μικρότερο ενός, η εξασφάλιση ενός τουλάχιστον γεύματος για τα παιδιά είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Όμως, υπάρχουν βράδια που τα παιδιά της πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένα. «Όταν δεν μπορώ να ταΐσω τα μικρά μου, η καρδιά μου σπάει. Ανησυχώ πολύ. Αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν έχω επιλογή. Απλά δεν μπορώ να τα ταΐσω.»

Ο 3χρονος Nimo και η οικογένειά του τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα

Όμως, επειδή η επιδείνωση δεν είναι ξαφνική και δεν εντυπωσιάζει με εικόνες καταστροφής από την αρχή, συνήθως περνάει απαρατήρητη. Κι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις παρόλο που έχουν τα στοιχεία δεν παίρνουν μέτρα για να προλάβουν την καταστροφή.

 

Η Shamsa με τρία από τα παιδιά της

Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Ένα καλό παράδειγμα είναι η Shamsa, η οικογένειά της και τα άλλα μέλη του συνεταιρισμού που στηρίζεται από την ActionAid προς το παρόν είναι καλά. Πριν τη δημιουργία του γυναικείου συνεταιρισμού τα 7 παιδιά της έτρωγαν 2 φορές την ημέρα ουγκάλι, δηλαδή καλαμποκάλευρο με νερό. Μέσω ενός μικρο-δανείου 300 δολαρίων αγόρασε 10 πρόβατα. Με την εκπαίδευση που της παρείχαμε για τη σωστή διαχείριση τα πούλησε και έβγαλε κέρδος. Τώρα έχει 24 πρόβατα και ένα λαχανόκηπο. Η ξηρασία έχει επηρεάσει και τη δική της οικογένεια, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλους ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Η οικογένειά της τρώει κρέας 2 φορές την εβδομάδα καθώς και φρούτα και λαχανικά. Επίσης, όλα τα παιδιά της πηγαίνουν σχολείο.

Η Sabat με τα πορτοκάλια της στα χέρια

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η 30χρονη Sabat μπορεί να δίνει στα δικά της παιδιά πορτοκάλια και λαχανικά διότι η ActionAid έφτιαξε ένα πηγάδι κι έτσι μπορεί να ποτίζει το χωράφι της, παρόλη την ξηρασία. Η ζωή της δεν είναι όπως ήταν πριν, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά της δεν πεινούν. Το ίδιο ισχύει για ολόκληρο το χωριό της.

Επομένως, παραδείγματα υπάρχουν για το πώς θα μπορούσε να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας ή οποιαδήποτε καταστροφής. Η ActionAid πιέζει τις κυβερνήσεις στις χώρες δράσεις μας να το κάνουν και στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε πρακτικές που τους προετοιμάζουν για τις αλλαγές του καιρού.

Στηρίξτε το έργο της ActionAid εδώ.

 

Φωτογραφίες: Jennifer Huxta/ActionAid