Ανταλλάσσοντας ανθρώπινα δικαιώματα με ευρώ

Σίσσυ Γκουρνέλου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας Τοπικών Προγραμμάτων της ActionAid

Στις 28 Ιουλίου 1951 εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών η Σύμβαση σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων. Σκοπός ήταν να προστατευθούν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Πρωτόκολο του 1967 αφαίρεσε τους γεωγραφικούς και χρονικούς προσδιορισμούς, επιτρέποντας σε οποιοδήποτε άτομο έχει φύγει από τη χώρα του με δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, να ζητήσει άσυλο σε μία άλλη χώρα.

Εχτές πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες απελάσεις μεταναστών και προσφύγων από Μυτιλήνη και Χίο, σε αρμονία όσων υπογράφηκαν μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αρχές οι 202 πρώτοι επιστραφέντες είτε απέτυχαν να αιτηθούν άσυλο είτε η αίτησή τους απορρίφθηκε. Η πρώτη κατηγορία μπορεί να εγείρει από μόνη της πολλά ερωτηματικά. Η επιστροφή και μη προστασία ανθρώπων που εξαιτίας γραφειοκρατικών ελλείψεων δεν έχουν προλάβει να ζητήσουν άσυλο ή δεν έχουν βοηθηθεί σχετικά με το πώς γίνεται η διαδικασία είναι καταπάτηση της Σύμβασης. Μιας Σύμβασης που υπήρξε έμπνευση Ευρωπαίων. Και να που Ευρωπαίοι την ακυρώνουν.

Από εχτές, λοιπόν, μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται πίσω στην Τουρκία. Στην Τουρκία που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι είναι μια ασφαλής χώρα. Στην Τουρκία, που σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περίπου 100 Σύριοι στέλνονται καθημερινά πίσω στη χώρα τους. Δηλαδή πίσω στον πόλεμο. Στη Τουρκία που ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες της στερούνται βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε εξέλιξη είναι εξάλλου η δίκη δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπεία επειδή σε άρθρο τους αποκάλυψαν τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με εξτρεμιστικές ομάδες της Συρίας που συνεργάζονται με την Αλ  Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτή την Τουρκία θεώρησε η Ε.Ε ασφαλή χώρα για να επαναπροωθηθούν όσοι δεν «χωράνε» στην Ευρώπη. Και για να τη κάνει πιο «ασφαλή» της δίνει και 6 δισ. ευρώ, θεωρώντας μάλλον ότι έτσι μπορεί να «εξαγοράσει» κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα που η ίδια δεν φάνηκε ικανή να προασπιστεί για αυτούς τους ανθρώπους.

Γνώρισε τη δράση της ActionAid στη Λέσβο και στήριξέ την εδώ

Φωτογραφίες: Karin Schermbrucker/ ActionAid