Ουγκάντα 2016

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Ουγκάντα

Τον Ιούνιο 2016, 47 Ανάδοχοι Παιδιού, προσωπικό και συνεργάτες της ActionAid από την Ελλάδα και την Κύπρο επισκέφτηκαν μια καταπράσινη, πολύχρωμη, φιλόξενη, υπέροχη χώρα: την Ουγκάντα. Μια χώρα με πολύ δύσκολο παρελθόν που άφησε το στίγμα του στην επαρχία Παντέρ, στα βόρεια της χώρας, όπου μείναμε.

Ο εικοσαετής εμφύλιος πόλεμος, που τελείωσε μόλις το 2006, άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και 1,2 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να βρουν κάποια ασφάλεια σε καταυλισμούς. Χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική σκληρότητα, καθώς υπήρξαν συστηματικές αρπαγές παιδιών που τα εξανάγκαζαν να γίνουν στρατιώτες ή πόρνες και να διαπράξουν φρικτές πράξεις. Ο πόλεμος ισοπέδωσε τις όποιες υποδομές υπήρχαν. Σχολεία, κλινικές ακόμα και δρόμοι καταστράφηκαν.

Δέκα χρόνια αργότερα, όταν φτάσαμε στο χωριό Γκάλα – Γκάλα η ζωή είναι δύσκολη, οι δρόμοι χωματένιοι και τα σχολεία λίγα και με ανεπαρκή κτίρια. Έτσι με την υπόδειξη της ActionAid Ουγκάντας βοηθήσαμε στην κατασκευή δύο νέων αιθουσών στο κοινοτικό Δημοτικό σχολείο, καθώς τα περισσότερα παιδιά έκαναν μάθημα κάτω τα δέντρα και σε ένα κτίριο με δύο μόνο αίθουσες. Η διορισμένη δασκάλα ήταν μόνο μία και οι υπόλοιποι εθελοντές από την κοινότητα κι έτσι το σχολείο ήταν «κοινοτικό».

Κουβαλήσαμε νερό για το τσιμέντο από τη βρύση που βρίσκονταν ένα χιλιόμετρο μακριά, μεταφέραμε άμμο και πέτρες, στρώσαμε μπετόν και χτίσαμε τοίχους δίπλα στους κατοίκους και τους εργάτες που έκαναν την πιο επαγγελματική δουλειά!

Τα μεσημέρια χωριζόμασταν σε ομάδες των 4 ατόμων και πηγαίναμε κάθε μέρα στην ίδια οικογένεια, την οικογένειά «μας». Υπέροχες γυναίκες άνοιγαν τις στρογγυλές καλύβες τους για να μας προσφέρουν το φαγητό τους. Έτσι, μοιραστήκαμε τις ιστορίες μας γύρω από πιάτα με νέες γεύσεις και άλλα υλικά. Η ευγένεια και η προσήνεια των ανθρώπων, τα χαμόγελα και η επικοινωνία με ματιές και χειρονομίες μας γεμίζουν με ευγνωμοσύνη και μας έκαναν να αγαπήσουμε ανθρώπους που δεν θα ξαναδούμε, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

Η παρουσία μας δεν έμεινε απαρατήρητη από τις αρχές και η ActionAid Ουγκάντας φρόντισε να αναδείξει την προσπάθειά μας στους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην αποχαιρετιστήρια γιορτή. Κι έτσι, με το επιχείρημα ότι οι Έλληνες άφησαν πίσω οικογένειες και δουλειές και ήρθαν να χτίσουν μαζί μας για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά μας που δεν έχουν σχολείο, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα τα στηρίξουν για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, η κυβέρνηση πείστηκε και μετέτρεψε το σχολείο από κοινοτικό σε δημόσιο.  Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα χτίσει κι άλλες αίθουσες, ότι θα το στελεχώσει με άλλους 6 δασκάλους και θα το εξοπλίσει με θρανία, καρέκλες, πίνακες και τα υπόλοιπα απαραίτητα.

Τη στιγμή του αποχαιρετισμού γνωρίζαμε ότι αφήνουμε ένα μέρος της ψυχής μας εκεί, στο μικρό καταπράσινο χωριό με τους ανθρώπους με τη μεγάλη καρδιά και τα υπέροχα χαμόγελα. Aphoyo Gala - Gala! Ευχαριστούμε Γκάλα – Γκάλα!


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Δείτε το ταξίδι των Αναδόχων στο χωριό Γκαλαγκάλα

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!