Μοζαμβίκη 2015

Ταξίδι αλληλεγγύης στη Μοζαμβίκη

Τον Απρίλιο του 2015, 26 Ανάδοχοι Παιδιού από Ελλάδα και Κύπρο ξεκινήσαμε ένα ταξίδ αλληλεγγύης στην κοινότητα Μαρρακουένε της Μοζαμβίκης και ζήσαμε μέσα σε μια βδομάδα λίγη από τη μαγεία της Αφρικής.

Στόχος του ταξιδιού μας ήταν να ολοκληρώσουμε μία αίθουσα σχολείου στο χωριό Παζιμάνε, που είχε ξεκινήσει αλλά διακόπηκε η κατασκευή της λόγω έλλειψης πόρων. Ένα χωριό όπου τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε πρόχειρες κατασκευές από καλάμια και άρα χάνουν περίπου 4 με 5 μήνες μαθημάτων γιατί κάθε φορά που βρέχει οι «τάξεις» τους πλημμυρίζουν.

Με τσάντες γεμάτες από ρούχα, γαλότσες και γάντια αλλά και γραφική ύλη για το σχολείο που θέλαμε να χτίσουμε, φτάσαμε στο χωριό και κουβαλήσαμε τσιμεντόλιθους, φτιάξαμε τσιμέντο με λάσπη και χαλίκια, λερωθήκαμε, κουραστήκαμε αλλά στο τέλος καταλάβαμε ότι τελικά αυτά που παίρνουμε από τους ανθρώπους της Αφρικής που μας αγκαλιάζουν και μας φιλοξενούν στα σπίτια τους είναι πάντα περισσότερα από αυτά που προσφέρουμε.

Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι σε ένα χωριό ένα βράδυ η θάλασσα ξέβρασε στην ακτή χιλιάδες αστερίες. Την επόμενη μέρα με το δυνατό ήλιο οι αστερίες αργοπέθαιναν στην παραλία. Και τότε ένα παιδί ξεκίνησε να τους πετάει, έναν έναν πίσω στη θάλασσα. Ένας άνθρωπος από το χωριό είδε το παιδί και του είπε: «Γιατί το κάνεις αυτό; Δεν βλέπεις ότι είναι άσκοπο; Είναι χιλιάδες, θα πεθάνουν έτσι και αλλιώς. Δεν έχει σημασία αυτό που κάνεις». Το παιδί κοντοστάθηκε, τον κοίταξε, κοίταξε και τον αστερία που κρατούσε στο χέρι του και του είπε: «Για τούτον εδώ έχει σημασία» και τον πέταξε στο νερό.

Σίγουρα δεν αλλάξαμε όλο τον κόσμο. Για τα παιδιά του Παζιμάνι, όμως, αλλάξαμε λίγο τον κόσμο τους. Όλοι εσείς που συνεχίζετε να πετάτε αστερίες στο νερό, κάνετε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο και πολύ δικαιότερο.


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!