Ινδία 2016

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Ινδία

Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν σας απαγορευόταν να δώσετε το χέρι σε κάποιο, να τον αγγίξετε, να του δώσετε νερό. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν η κοινωνία στην οποία ζείτε σας θεωρούσε μίασμα. Δεν πρόκειται για ταινία, είναι η καθημερινότητα στην Ινδία. 

Το Νοέμβριο 2016, 37 Ανάδοχοι Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στο πρώτο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid στην Ινδία, σε 4 απομακρυσμένα χωριά της πολιτείας Λαλιτπούρ. Στα χωριά αυτά ζουν μέλη της φυλής Σαχαρίγιας. Η ινδική κοινωνία είναι χωρισμένη αυστηρά σε κάστες. Οι Σαχαρίγιας και οι άλλες φυλές βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά. Παρόλο που μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, καταργήθηκαν οι θεσμοθετημένες διακρίσεις, στην πράξη λίγα έχουν αλλάξει στη ζωή τους. 

Οι Ανάδοχοι έδωσαν απλόχερα αλληλεγγύη με χαμόγελα, γέλια, αγκαλιές, δουλειά, παιχνίδια με τα παιδιά. Έτσι, για λίγες μέρες, το αόρατο τείχος που περιβάλει τους Σαχαρίγιας έπεσε. 

«Όλοι μαζί για μια βδομάδα σκάψαμε, φυτέψαμε, βοηθήσαμε στο κτίσιμο καλυβών για δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση των παιδιών και γίναμε ένα με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.»

Πάμπος Βασιλειάδης, Πάφος 

«Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις μια γυναίκα, μητέρα 7 παιδιών, να λέει «Ευχαριστούμε που ήρθατε χωρίς να κάνετε διακρίσεις. Θα μας λείψετε. Θα σας θυμόμαστε πάντα.» Πήγαμε να δώσουμε αγάπη, πήραμε όμως πολλά παραπάνω.»

Λία Σπυρίδου, Αθήνα 

«Κάθε απορία μου λύθηκε όταν είδα με τα μάτια μου στην πράξη την εφαρμογή του μότο της οργάνωσης «Η ActionΑid αλλάζει ζωές». Η ειδοποιός διαφορά της ActionAid, που καθιστά και το έργο της φανταστικό, είναι πως ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ τους ανθρώπους. Με τον τρόπο της εκπαίδευσης, μαθαίνουν ακόμη και οι πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές κάστες τα δικαιώματά τους, πώς να τα διεκδικούν, κι αυτό έχει μεγάλη αξία όταν η ActionAid ολοκληρώσει το έργο της στην εκάστοτε κοινότητα, και αποχωρήσει. Έτσι έρχεται η αλλαγή στον κόσμο.»

Αιμιλία Κυριλή, Αθήνα


Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!