Γκάνα 2017

Γκάνα 2017

Στις αρχές Αυγούστου του 2017 πραγματοποιήθηκε το τρίτο εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς στη Γκάνα, αυτή τη φορά στην κοινότητα Κατζέμπι στην νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Τόγκο. Συγκεκριμένα, 32 ‘Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι παιδιού ταξίδεψαν στο μακρινό χωριό Κόρου, όπου και πέρασαν μία αξέχαστη εβδομάδα αλληλεγγύης, ομαδικότητας κι έντονων συναισθημάτων.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συμμετοχή των εθελοντών στην κατασκευή ξενώνα για τους δασκάλους, καθώς το δυσπρόσιτο χωριό των 700 κατοίκων διαθέτει σχολείο αλλά όχι δασκάλους. Η κατασκευή του ξενώνα θα βοηθήσει στην μόνιμη παρουσία δασκάλων στο χωριό και συνεπώς στην μείωση του αναλφαβητισμού στην περιοχή.

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με την ενθουσιώδη υποδοχή των κατοίκων του χωριού με μουσική και χορό, καθώς και με το επίσημο καλωσόρισμα από τους τοπικούς αξιωματούχους. Αμέσως μετά πιάσαμε δουλειά. Κάποιοι κουβαλούσαμε νερό διασχίζοντας μια πανέμορφη διαδρομή από το χωριό προς το ποτάμι, κάποιοι φτιάχναμε τούβλα και τσιμέντο μαζί με τους ντόπιους και κάποιοι σοβατίζαμε τους τοίχους του ξενώνα. Όλοι όμως μοιραζόμασταν το ίδιο χαμόγελο και την ίδια χαρά που βρισκόμασταν εκεί, ακόμη κι όταν ξεσπούσαν ξαφνικές τροπικές καταιγίδες! Τα μεσημέρια οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού άνοιγαν τα σπίτια τους για να φάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε ιστορίες από τις τόσο διαφορετικές ζωές μας.

Τα απογεύματα μας επεφύλασσαν συγκινητικές κι έντονες στιγμές, καθώς επισκεφθήκαμε έργα της ActionAid στην περιοχή όπως έναν συνεταιρισμό γυναικών όπου παράγουν ψωμί, την Ομάδα COMBAT κατά της ενδοοικογενειακής βίας και μια Λέσχη Μαθητών που μας παρουσίασε θεατρική παράσταση. Κάθε επίσκεψη ήταν ένα μάθημα ζωής και ένας ακόμη λόγος να πεισθούμε για τη δύναμη της εκπαίδευσης, για την αλλαγή που μπορεί να έρθει μέσω της ενδυνάμωσης και για το ότι εντέλει, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας!

Μετά από μια μοναδική εβδομάδα κι έναν δύσκολο αποχαιρετισμό την τελευταία ημέρα, επιστρέψαμε έχοντας βαθιά μέσα μας όλα τα μαθήματα ζωής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα χαμόγελα, τις αγκαλιές και όλα όσα οι κάτοικοι του Κόρου μας προσέφεραν απλόχερα.


Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!