Γίνε Ανάδοχος | Εθελοντικό Ταξίδι Γκάνα 2013

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Γκάνα 2013

Τον Νοέμβριο 2013, 37 Έλληνες και Κύπριοι συμμετείχαν στο δεύτερο ταξίδι αλληλεγγύης  της ActionAid Ελλάς στην Γκάνα, αυτή τη φορά στο χωριό Κπένε της κοινότητας Τάμαλε. Το Κπένε έχει 1000 περίπου κατοίκους, με μέσο όρο εισοδήματος, 1,5 ευρώ την ημέρα.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας, ήταν η συμμετοχή στην κατασκευή δύο τάξεων νηπιαγωγείου, τουαλετών για τα παιδιά και ενός γραφείου για τους δασκάλους.

Ο χώρος που στεγάζονταν μέχρι τότε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας ήταν δύο μικρές, σκοτεινές αίθουσες φτιαγμένες από λάσπη. Το γραφείο της διευθύντριας του σχολείου, βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο. Ενώ, τα αρχεία του σχολείου φυλάσσονταν στην καλύβα του αρχηγού του χωριού και η διευθύντρια του σχολείου, η Φλοράνς, τα παραλάμβανε από εκεί κάθε πρωί και τα επέστρεφε κάθε απόγευμα για να τα διαφυλάξει.

Μόλις φτάσαμε στην κοινότητα, πιάσαμε αμέσως δουλειά. Φτιάξαμε τούβλα από τσιμέντο και νερό, χτίσαμε, σκάψαμε τα θεμέλια για τις τουαλέτες και μαγειρέψαμε με τις υπέροχες γυναίκες του Κπένε το καθημερινό μεσημεριανό μας φαγητό.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν άλλα έργα της ActionAid στην περιοχή. Γνωρίσαμε τις γυναίκες ενός συνεταιρισμού που σήμερα παραγάγει shea butter και ρύζι και μάθαμε πώς η ActionAid τις βοήθησε στο ξεκίνημα με εκπαίδευση και παραχώρηση μικρών δανείων.

Επισκεφθήκαμε, επίσης, ένα σχολείο πρότυπο, που  εξυπηρετεί 5 κοινότητες και στηρίζει η ActionAid με γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, θεατρική ομάδα, εργαστήρι πληροφορικής και διδασκαλία 3 γλωσσών .

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι γνωρίσαμε τους κατοίκους του Κπένε από κοντά, ζήσαμε μαζί τους 4 αξέχαστες ημέρες και μοιραστήκαμε μαζί τους εκτός από τις εργασίες… χαμόγελα, αγάπη και αλληλεγγύη.

«Είναι το πιο μαγικό ταξίδι μου, με φίλους, που μας ένωνε η ίδια αγάπη και το ίδιο όραμα για κάτι καλύτερο».

Θεώνη Κονδύλη, ΑθήναΓίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!