Γουατεμάλα 2015

Ταξίδι Immersion στην Γουατεμάλα

Τριάντα Ανάδοχοι Παιδιού από Ελλάδα και Κύπρο συναντηθήκαμε στις 20 Σεπτεμβρίου στη χώρα των πολλών δέντρων και των ηφαιστείων έτοιμοι να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία, φιλοξενούμενοι σε οικογένειες Μάγια!

Στη Γουατεμάλα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από αυτόχθονες ομάδες που είναι κυρίως απόγονοι των Μάγια. Οι ομάδες αυτές είναι αποκλεισμένες από την υπόλοιπη κοινωνία, υποφέρουν από έντονες φυλετικές διακρίσεις και αποτελούν τον πιο φτωχό πληθυσμό της χώρας. Η κοινότητα Solola την οποία επισκεφθήκαμε κατοικείται κατά την πλειοψηφία από αυτόχθονες Μάγια. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές και υπηρεσίες.

Για 4 μέρες ζήσαμε μαζί με τους κατοίκους στα χωριά Chiquix και Parraxquim, και κάθε μέρα ακολουθούσαμε πιστά το πρόγραμμα της οικογένειας που μας φιλοξενούσε. Μας υποδέχθηκαν και μας φιλοξένησαν με τόση αγάπη, που σπανίζει ακόμα και ανάμεσα σε αληθινούς συγγενείς. Παίξαμε με τα παιδιά, μοιραστήκαμε τορτίγιας και βραστά κουκιά, κοιμηθήκαμε στο πάτωμα μαζί τους και βοηθήσαμε στις καθημερινές δουλειές. Δεθήκαμε μαζί τους με δεσμούς οικογένειας και καταλάβαμε από πρώτο χέρι, τι σημαίνει να είσαι Μάγια, στη Γουατεμάλα του 2015.  

Η ActionAid δουλεύει μαζί με αυτές τις πολύ φτωχές ομάδες ώστε να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αποκτήσουν πρόσβαση στη γη, να βελτιωθεί η θέση των γυναικών, αλλά και να αλλάξει στερεότυπα και συμπεριφορές για την ίση μεταχείριση της γυναίκας. Σε μια από τις οικογένειες όταν ρωτήσαμε τον "«μπαμπά της οικογένειας» ποια είναι η θέση των γυναικών στην κοινότητα. Η απλή του απάντηση μας συγκίνησε: «Πριν έρθει η ActionAid στο χωριό μας, η γυναίκα μου πίστευε ότι είμαι ανώτερος από εκείνη. Πλέον όμως ξέρουμε και οι δύο ότι είμαστε ίσοι. Ούτε εγώ είμαι καλύτερος, ούτε εκείνη.» Δεν ήταν αρκετό να αλλάξει ο ίδιος νοοτροπία. Έπρεπε να το καταλάβει και η Κατρίνα, κάτι που κατάφερε μέσα από τις ομάδες γυναικών της ActionAid.

Περίπου 700 Έλληνες Ανάδοχοι στη Γουατεμάλα, στηρίζουν το έργο της ActionAid εκεί, προσφέροντας στους πιο περιθωριοποιημένος και φτωχούς κατοίκους, καλύτερες συνθήκες ζωής.


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!