Γίνε Ανάδοχος | Εθελοντικό Ταξίδι Σιέρα Λεόνε 2013

Ταξίδι αλληλεγγύης στη Σιέρα Λεόνε 2013

Τον Σεπτέμβριο 2013, 36 Ανάδοιχοι συμμετείχαν στο πρώτο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς στη Σιέρα Λεόνε, στην κοινότητα Μπο, που στηρίζεται αποκλειστικά από Έλληνες Αναδόχους. Η περιοχή Μπο είναι μία από τις πιο παραμελημένες και φτωχές περιοχές της χώρας. Εδώ, κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου, χιλιάδες σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς και μόνο κάποια από αυτά αντικαταστάθηκαν από ξύλινα παραπήγματα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να έχουν τη στοιχειώδη μόρφωση που δικαιούνται.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας ήταν η κατασκευή ενός νέου δημοτικού σχολείου, έργο που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον Αντώνη Κανάκη, καθώς επιστρέφοντας από το ταξίδι που πραγματοποίησε με την ActionAid στη Mπο τον Οκτώβριο του 2012, αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στην περιοχή και ενός πηγαδιού στο χωριό Fengenhun.

Καθημερινά εργαζόμασταν στο χτίσιμο του σχολείου. Τα μεσημέρια τρώγαμε όλοι μαζί στην αυλή του, για να επισκεφθούμε αμέσως μετά αναπτυξιακά έργα της ActionAid στην περιοχή. Γνωρίσαμε συνεταιρισμούς γυναικών και μέλη ομάδων ενδυνάμωσης με καταπληκτικές γυναίκες που αντιτάχθηκαν στην ενδοοικογενειακή βία και σήμερα κερδίζουν το δικό τους εισόδημα. Είδαμε, επίσης, πώς τα μικρά μαιευτήρια της ActionAid σώζουν τις ζωές εγκύων και βρεφών.

Φεύγοντας από την κοινότητα περάσαμε 2 μέρες στην πρωτεύουσα, το Φρίταουν. Περπατήσαμε σε μία από τις παραγκουπόλεις και είδαμε πώς τα 2 σχολεία της ActionAid στην περιοχή μετατρέπονται σε κοιτώνες, όταν η περιοχή πλημμυρίζει και οι παράγκες διαλύονται. Γνωρίσαμε επίσης το «Κέντρο Εκπαίδευσης Νέων» της ActionAid στην πρωτεύουσα που μαθαίνει κάποια τέχνη σε νέους που ζουν στο δρόμο όπως ξυλουργική, μαγειρική και ραπτική.

Η εμπειρία μου ήταν σαφώς μοναδική. Θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα. Ήταν κάτι ξεχωριστό κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει.

Μέλπω Κουντούρη, Αθήνα
Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

 

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!