Γίνε Ανάδοχος | Εθελοντικό Ταξίδι Ρουάντα 2012

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Ρουάντα 2012

Τον Ιούνιο 2012 πραγματοποιήθηκε το τρίτο μας ταξίδι αλληλεγγύης  στη Ρουάντα από 40 Έλληνες και Κύπριους Αναδόχους Παιδιού. Η χώρα έχει συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές και τρομακτική ιστορία. Μια ιστορία όχι και τόσο μακρινή, αυτή της γενοκτονίας του 1994, όπου μέσα σε 100 ημέρες 1.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο και τυφλό μίσος.

Προορισμός μας το χωριό Γκιτέγκα της απομονωμένης κοινότητας Γκιτέσι, σκαρφαλωμένη στα 2500 μέτρα υψόμετρο. Η ActionAid και οι Έλληνες Ανάδοχοι είναι το μοναδικό της στήριγμα. Στο Γκιτέγκα, το υπάρχον σχολείο βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, με κάποιες αίθουσες να είναι κυριολεκτικά υπό κατάρρευση. 465 παιδιά φοιτούσαν στις 6 υπάρχουσες αίθουσες του σχολείου. Στόχος του ταξιδιού μας η κατασκευή 4 νέων τάξεων δημοτικού σχολείου και τουαλετών, που θα ωφελούσαν 250 παιδιά.

Κάθε μέρα χωριζόμασταν σε ομάδες εργασίας. Μία ομάδα στο σκάψιμο, άλλη στο χτίσιμο, άλλη στο κουβάλημα τούβλων και κάποιοι στο μαγείρεμα μαζί με τις γυναίκες του χωριού. Τα μεσημέρια τρώγαμε όλοι μαζί στην εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια επισκεπτόμασταν αναπτυξιακά έργα της ActionAid, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους Έλληνες Αναδόχους.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ταξιδιού μας, ήταν η επίσκεψη μας στο πρότυπο νηπιαγωγείο που δημιούργησε η ActionAid. Εκεί έγινε και η πρώτη συνάντηση πολλών Αναδόχων με τα παιδιά που στηρίζουν, στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη μας. Μοναδική επίσης υπήρξε η επίσκεψή μας στο γυναικείο συνεταιρισμό της ActionAid όπου γυναίκες, οι περισσότερες χήρες, έβγαζαν το δικό τους εισόδημα μαθαίνοντας να πλέκουν και να πωλούν καλάθια, αλλά και να αλέθουν στη νέα τους αλεστική μηχανή.

 «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας, γιατί νομίζω ότι γύρισα ένας καλύτερος άνθρωπος…»

Θάλεια Γιαννοπούλου, Αθήνα


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!