Γινε Ανάδοχος | Ταξίδι Immersion Μοζαμβίκη

Ταξίδι Immersion στην Μοζαμβίκη

Μοζαμβίκη… για πολλούς ο απόλυτος τουριστικός προορισμός, με υπέροχες παραλίες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, γραφικά νησάκια. Για τις πολυεθνικές εταιρείες ο επενδυτικός παράδεισος, καθώς η γη της προσφέρει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βαρέα μέταλλα, αλλά και τρόφιμα όπως ζάχαρη, φρούτα και σιτηρά.

Δίπλα, όμως, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το καθεστώς που ευημερεί, στο χωριό Taninga, ζουν άνθρωποι βιώνοντας κάθε μέρα την απόλυτη φτώχεια. Δεν έχουν ηλεκτρικό, ζουν σε πρόχειρα στημένες καλύβες και καλλιεργούν τη γη τους με πρωτόγονα μέσα.

15 Ανάδοχοι της ActionAid, ταξιδέψαμε ως εκεί τον Απρίλιο 2013 και φιλοξενηθήκαμε από αυτούς τους ανθρώπους για 5 ολόκληρες ημέρες. Πρώτος στόχος του ταξιδιού μας ήταν να βιώσουμε και εμείς τι σημαίνει να ζεις σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Μιλήσαμε με τους κατοίκους, φάγαμε από το φαγητό τους και κοιμηθήκαμε κάτω από την ίδια στέγη. Παρόλα τα προβλήματα τους, δεν πέρασε στιγμή χωρίς να μας δείξουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους που βρισκόμασταν εκεί, μαζί τους.

Δεύτερος στόχος μας, ήταν να καταγράψουμε περιστατικά αρπαγής εκτάσεων γης από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που συμβαίνουν στην περιοχή, με τη συναίνεση της κυβέρνησης. Σκοπός των εταιριών είναι η αξιοποίηση της γης για την παραγωγή τροφίμων που εξάγονται στην Ευρώπη και βιοκαυσίμων για την κάλυψη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών.

Οι κάτοικοι της Taninga αντιστάθηκαν, αφού με τη βοήθεια της ActionAid, έχουν δημιουργήσει ένα συνεταιρισμό για να μπορούν να αντιμετωπίζουν συλλογικά τέτοιες καταστάσεις. Συναντήσαμε, όμως, και κατοίκους άλλων περιοχών οι οποίοι δεν είχαν την ίδια τύχη και είδαν τη γη και μοναδική πηγή εισοδήματός τους να χάνεται σε μία στιγμή.

Επιστρέφοντας από αυτό το αξέχαστο ταξίδι, μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας, αλλά και τις μαρτυρίες των κατοίκων για να ενισχύσουμε τη διεθνή εκστρατεία της ActionAid κατά των βιοκαυσίμων και της αρπαγής γης. Γης, που για τις εταιρίες είναι μερικά ακόμα στρέμματα, ενώ για τους κατοίκους της Μοζαμβίκης είναι η μόνη πηγή εσόδων. 


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!