Γίνε Ανάδοχος | Εθελοντικό Ταξίδι Κένυα 2010

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Κένυα 2010

Δεκέμβριος 2010: 40 Έλληνες Ανάδοχοι Παιδιού ξεκινάμε για το πρώτο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς στην Κένυα, στην απομακρυσμένη Langobaya. Ένα μέρος όπου η απόλυτη φτώχεια και οι μακροχρόνιες ξηρασίες κυριαρχούν.    

Μοναδικός στόχος του ταξιδιού μας ήταν να βοηθήσουμε στα έργα άρδευσης που θα  ωφελούσαν την καθημερινότητα μίας ομάδας 36 οροθετικών Κενυατών, την ομάδα Kuluhiro. Kuluhiro στα Swahili σημαίνει ελπίδα, το μόνο «όπλο» που τους κρατά ενωμένους απέναντι στον ιό και την απόλυτη φτώχεια, που τους αναγκάζει να ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.

Οι εργασίες περιελάμβαναν την εκχέρσωση μιας έκτασης που εξασφάλισε η ActionAid για τους Kuluhiro, την προετοιμασία της για καλλιέργεια, την κατασκευή ενός δικτύου άρδευσης και την κατασκευή ενός κτηρίου στο κέντρο της κοινότητας, που χρησιμεύει ως χώρος συνάντησης της ομάδας και αποθήκη.

Τα πρωινά χωριζόμασταν σε ομάδες εργασιών. Τα μεσημέρια τρώγαμε όλοι μαζί τοπικά φαγητά, τα οποία μαγειρεύαμε από κοινού, ενώ τα απογεύματα επισκεφτήκαμε το δημοτικό σχολείο Bahatti, το οποίο έχτισε η ActionAid, όπου μας περίμενε μια αξέχαστη μαθητική γιορτή, ένα μεγάλο έργο ύδρευσης καθώς και ένα τοπικό συνεταιρισμό γυναικών που στηρίζεται από την ActionAid και κατασκευάζει καλάθια. Τα βράδια μαζευόμασταν για να μοιραστούμε τις καθημερινές μας μοναδικά αξέχαστες στιγμές.


«Βλέποντας εδώ αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα ξαναπαραπονεθώ ποτέ για τίποτα. Είναι εδώ στο πουθενά, στο τίποτα με ένα χαμόγελο συνέχεια.»

Ορέστης Μακρής, Αθήνα

 

«Αισθάνθηκα ότι ζω σε ένα ντοκιμαντέρ με ποικίλα συναισθήματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.»

Χάρης Νεοφώτιστος, Κως

 

Ιούλιος 2012: Δύο χρόνια μετά το ταξίδι αλληλεγγύης στην Κένυα, κάποιοι από τους Αναδόχους επισκέφτηκαν ξανά τους Kuluhiro. Η συγκίνηση ήταν αναπόφευκτη, αφού η έκταση όπου 2 χρόνια πριν έσκαβαν, τώρα ήταν γεμάτη ντοματιές, κασάβα και άλλες καλλιέργειες. Οι Kuluhiro όχι μόνο βρίσκονταν όλοι στη ζωή, αλλά σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από την οποία τους άφησαν. Η σοδειά της έκτασής τους πλέον αρκεί για να τρέφονται σωστά, αλλά και για να πωλούν προϊόντα στην τοπική αγορά, εξασφαλίζοντας έτσι εισόδημα που τους επιτρέπει να παίρνουν τα φάρμακα τους, καθώς και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!