Γίνε Ανάδοχος | Eθελοντικό Ταξίδι Γκάνα 2011

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Γκάνα 2011

Το 2ο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς, πραγματοποιήθηκε το 2011, από 60 Έλληνες Αναδόχους Παιδιού, στo Kwyekere της Γκάνας.

Στόχο του ταξιδιού μας, ήταν η κατασκευή τριών τάξεων δημοτικού σχολείου. Στο Kwyekere το υπάρχον σχολείο, διέθετε μέχρι τότε αίθουσες μόνο για τους μισούς μαθητές. Σχολείο στη Γκάνα και στην υπόλοιπη Αφρική, σημαίνει πολύ περισσότερα από το αυτονόητο, είναι η δική τους προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ταυτόχρονα το μόνο μέρος όπου τα παιδιά ζουν… σαν παιδιά.

Έτσι, μαζί με τους κατοίκους της κοινότητας για μια εβδομάδα ζήσαμε κυριολεκτικά δίπλα-δίπλα: σκάψαμε, χτίσαμε, κουβαλήσαμε, μαγειρέψαμε, φάγαμε και μπήκαμε στις υπάρχουσες τάξεις για να κάνουμε μάθημα στα παιδιά.

Παρά την απόλυτη φτώχεια και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Kwyekere, η φιλοξενία τους ήταν αξέχαστη.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν κοντινές περιοχές όπου εξελίσσονταν αναπτυξιακά προγράμματα της ActionAid, όπως ο συνεταιρισμός γυναικών Kpobiman. Η επικεφαλής του συνεταιρισμού μας συγκλόνισε και ταυτόχρονα μας ενέπνευσε, αφού μας αποκάλυψε ότι πριν την ActionAid ο άντρας της τη μαστίγωνε, ενώ σήμερα έχει δικό της εισόδημα από την εργασία της και φωνή στην κοινότητά της, καθώς έχει καταφέρει να εκλεγεί στο τοπικό συμβούλιο.

«Άνθρωποι. Έλληνες και Γκανέζοι. Μια φιλία που χαράχτηκε στη μνήμη μου με δάκρυα χαράς… αγκαλιές σφιχτές και χαμόγελα.»

Μάρα Ψαράκη, Αθήνα

«Χαμόγελα από ανθρώπους που στερούνται τις βασικές ανέσεις, το τρεχούμενο νερό και τον ηλεκτρισμό. Από ανθρώπους για τους οποίους ακόμα και ένα πιάτο φαγητό δεν είναι πάντα δεδομένο. Η γενναιοδωρία είναι στο συναίσθημα.»

Γιώργος Μαυρομιχάλης, Αθήνα


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!