Γίνε Ανάδοχος | Εθελοντικό Ταξίδι Αιθιοπία 2012

Ταξίδι αλληλεγγύης στην Αιθιοπία 2012

Τον Δεκέμβριο 2012 πραγματοποιήθηκε και το τέταρτο ταξίδι αλληλεγγύης του ελληνικού γραφείου, από μία ομάδα 48 Ελλήνων και Κύπριων Αναδόχων. Αυτή τη φορά στην Αιθιοπία, στο χωριό Lemma της απομακρυσμένης κοινότητας Αζερνέτ. Στη Lemma, ένα χωριό 2000 κατοίκων, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι και η εύρεση καθαρού νερού είναι καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας ζωής, αφού πολλά παιδιά και γυναίκες έπεφταν θύμα επιθέσεων από ύαινες στη διάρκεια των χιλιομέτρων που περπατούσαν για να βρουν νερό, αλλά και θύματα μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα, λόγω κατανάλωσης ακατάλληλου νερού.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας ήταν η συμμετοχή στην επέκταση ενός από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα έργα ύδρευσης της χώρας, του «Vicky Water Project» της ActionAid. Επέκταση που έδωσε πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σε επιπλέον 6700 κατοίκους της περιοχής.  

Μετά τη θερμή υποδοχή των κατοίκων στην Αζερνέτ, πιάσαμε δουλειά. Κάποιοι από εμάς βοηθήσαμε στο σκάψιμο του χαντακιού, άλλοι στην κατασκευή ενός εκ των δύο σημείων διανομής νερού και κάποιοι άλλοι έμειναν πίσω να μαγειρέψουν μαζί με τις γυναίκες, στις καλύβες τους, για να φάμε όλοι μαζί το μεσημέρι, στις αυλές τους.

Τα απογεύματα, επισκεπτόμασταν αναπτυξιακά προγράμματα της ActionAid. Επισκεφθήκαμε τον 1 από τους 5 γυναικείους συνεταιρισμούς που διαχειρίζονται και συντηρούν το «Vicky Water Project», καθώς και έναν γυναικείο συνεταιρισμό δημιουργίας εισοδήματος, με μέλη δυναμικές γυναίκες που ξέφυγαν από την απόλυτη φτώχεια και σήμερα διαχειρίζονται τις δικές τους μικροεπιχειρήσεις.

Το τελευταίο απόγευμα, μια συγκινητική γιορτή μας περίμενε από τους μαθητές του γυμνασίου της περιοχής, που στηρίζει η ActionAid κατασκευάζοντας νέες τάξεις και εξοπλίζοντας τη βιβλιοθήκη του.Τα βράδια, συγκεντρωνόμασταν για να μοιραστούμε τις πιο δυνατές στιγμές της ημέρας μας.

«Η ζωή μου από εδώ και στο εξής, θα χωρίζεται σε προ-Αιθιοπίας και μετά-Αιθιοπίας εποχή.»

Θεοδώρα Συμεώνογλου, Θεσσαλονίκη

«Το αεροπλάνο απογειώθηκε και κανείς μας τότε δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι 7 μόλις μέρες μετά, η ίδια πτήση της επιστροφής θα έφερνε πίσω 48 διαφορετικούς ανθρώπους.»

Ελένη Χατζηιωάννου, Θεσσαλονίκη


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!