Τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή: η ΑctionAid στο πλευρό των πληγέντων

Τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή: η ΑctionAid στο πλευρό των πληγέντων

O τυφώνας Μάθιου σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του στην Αϊτή μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση: πάνω από 1 εκ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί, ανάμεσά τους 522.000 παιδιά.

Πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, παιδιά και άνδρες βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, καθαρό πόσιμο νερό και ένα ασφαλές καταφύγιο. Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως στην κοινότητα Grand Anse, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάνε σε καταφύγια, που δεν τους χωρούν όλους. Υπάρχει ήδη έλλειψη σε τρόφιμα και καθαρό νερό και υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν εντελώς μέσα σε λίγες ημέρες, μιας και όλη η περιοχή  εκεί έχει απομονωθεί λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας στο Petit Goave.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για επιδημία χολέρας καθώς το ήδη εξαιρετικά κακό σύστημα αποχέτευσης έχει επιβαρυνθεί από πλημμύρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας.  Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα καταφύγια τα οποία συχνά δεν έχουν καν αρκετές τουαλέτες και υπάρχει έλλειψη σε καθαρό πόσιμο νερό.

Οι ομάδες αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων της ActionAid στην Αϊτή, που είχαν ήδη κάνει ασκήσεις ετοιμότητας με τους ανθρώπους της περιοχής, εργάζονται για να παρέχουν τα αναγκαία: τροφή και νερό για τους ανθρώπους στις περιοχές που επλήγησαν. Ακόμα και στην περιοχή Grand Anse που είναι εντελώς αποκομμένη από το δρόμο, η ActionAid παρέχει βοήθεια. Όπως σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, προτεραιότητά μας είναι να εργαστούμε μακροπρόθεσμα ώστε να επανέλθουν οι ζωές των ανθρώπων στους προηγούμενους ρυθμούς, δίνοντας έμφαση σε γυναίκες και παιδιά.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το