Τρόφιμα, μάσκες και στέγη για τους πληγέντες των εκρήξεων στη Βηρυτό

Τρόφιμα, μάσκες και στέγη για τους πληγέντες των εκρήξεων στη Βηρυτό

Οι τρομακτικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 5.000 και οι άστεγοι 250.000. Μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου ισοπεδώθηκε και κεντρικά νοσοκομεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν, καθώς φυλάσσονταν σε αποθήκη που βρισκόταν δίπλα στο σημείο της έκρηξης.

Η ActionAid ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή για να στηρίξει οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προσφέροντας τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, μάσκες και στέγη.

«Οι τραυματίες έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, που λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Καταστράφηκαν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ιατρικού υλικού, αφήνοντας τον Λίβανο με απόθεμα σε σιτάρι μόνο για 20 ημέρες, που σημαίνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με κρίση τροφίμων. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τα σπίτια τους και χρειάζονται να βρουν εναλλακτικές άμεσα», περιγράφει την κατάσταση η διευθύντρια της ActionAid Λιβάνου, Caroline McCausland.

Οι μισοί κάτοικοι του Λιβάνου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι εκρήξεις ήρθαν να προστεθούν σε μια κατάσταση κρίσης που βιώνει η χώρα εδώ και χρόνια: προσφυγικό, κατεστραμμένη οικονομία και πανδημία. Η ActionAid βρίσκεται στο πλευρό τους και μαζί με τους συνεργάτες της στηρίζουν κυρίως  τα κορίτσια και τις γυναίκες, που συνήθως μετά από μια καταστροφή είναι οι πιο ευάλωτες