Τι κάνει η ActionAid για τον κορωνοϊό στον κόσμο

Τι κάνει η ActionAid για τον κορωνοϊό στον κόσμο

Όλες οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό COVID-19. Στην ActionAid βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας στην αναχαίτιση της διάδοσης του ιού. Όλες και όλοι στην ActionAid είμαστε σε επιφυλακή, παρακολουθούμε την κατάσταση και σε κάθε περιοχή δράσης μας, καταγράφουμε ανάγκες, καθώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού. Παρεμβαίνουμε, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των τοπικών αρχών και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας για το προσωπικό μας. Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε την πληροφορία και τη γνώση και να προσπαθούμε να φτάσει και στους πιο απομακρυσμένους ή αποκλεισμένους κατοίκους των περιοχών δράσης μας. Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα παρέμβασής μας.

Μπανγκλαντές

Στο Μπανγκλαντές διεξάγουμε ήδη σε όλες τις περιοχές δράσης μας εκστρατείες ενημέρωσης. Επιπλέον, στον τεράστιο καταυλισμό των 800.000 προσφύγων Ροχίνγκια στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ, συνεχίζουμε να λειτουργούμε τα 12 κέντρα μας που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για την προσωπική υγιεινή και την προστασία από τον ιό, καθώς η παραπληροφόρηση και οι φήμες σχετικά με την ασθένεια διαδίδονται σαν αστραπή.

Ινδία

Στη γειτονική Ινδία, αλλά και παντού στον κόσμο, οι πιο φτωχοί είναι οι πιο ευάλωτοι, όχι επειδή ο ιός κάνει διακρίσεις, αλλά επειδή το lock down άφησε χωρίς δουλειά εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν προσφέροντας ευκαιριακή εργασία, είναι οικοδόμοι, πλανόδιοι πωλητές και πωλήτριες ή καθαριστές και καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Προσπαθώντας να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες και τηρώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουμε ξεκινήσεις διανομή τροφίμων σε 50.000 οικογένειες και λειτουργούμε 15 κοινοτικές κουζίνες εξυπηρετώντας 120.000 οικογένειες.

Παλαιστίνη

Στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος ο περιορισμός στη μετακίνηση είναι μέρος της καθημερινότητάς, όμως ο ιός έφερε αυστηρότερους ελέγχους και στη Γάζα το σύστημα υγείας είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Οι 28 ομάδες νέων στη Δυτική Όχθη κινητοποιήθηκαν αμέσως για να σταματήσουν τις φήμες και τις ψευδείς ειδήσεις κι επιπλέον, εθελοντές και εθελόντριες μαζί με μέλη του προσωπικού μας εκπαιδεύτηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο για τα μέτρα προστασίας και διένειμαν είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, αντισηπτικό χεριών, γάντια, αντισηπτικά επιφανειών και χαρτί τουαλέτας) σε 300 οικογένειες (περίπου 1.600 άτομα) που βρίσκονται σε καραντίνα στη Βηθλεέμ. Επιπλέον, μοιράστηκαν τρόφιμα και καθαριστικά σε περίπου 1600 κατοίκους της Χεβρώνας και της Βηθλεέμ.

Κένυα

Στην Κένυα, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η έλλειψη ενημέρωσης για τον ιό είναι μεγάλη, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς η τήρηση ασφαλών αποστάσεων είναι αδύνατη. Έτσι, εστιάζουμε ιδιαίτερα στη σωστή ενημέρωση, κινητοποιώντας τις ομάδες γυναικών που στηρίζουμε, οι οποίες αναλαμβάνουν να ενημερώσουν με τη σωστή πληροφορία και στις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους τους συμπολίτες τους για τους τρόπους προφύλαξης και το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Σενεγάλη

Αντίστοιχα, στη Σενεγάλη, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση στα υλικά προστασίας από τον ιό. Έτσι έχουμε ήδη διανείμει ενημερωτικό υλικό με τη βοήθεια εθελοντών μας και ταυτόχρονα έχουμε μοιράσει 5.000 πακέτα καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής (με χλωρίνη, καθαριστικά και σαπούνι), με στόχο να προσφέρουμε συνολικά 93.000 πακέτα.

Ιταλία

Στην Ιταλία εστιάζουμε στη συγκέντρωση σε μια ιστοσελίδα επιβεβαιωμένων πληροφοριών από παρεμβάσεις αλληλεγγύης ανά περιοχή και γειτονιά, στη στήριξη καταφυγίων για γυναίκες που υφίστανται βία στο σπίτι τους και στη στήριξη μεταναστευτικών κοινοτήτων στη χώρα. 

Αυτή η στιγμή, που ζούμε πρακτικά απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο, είναι και η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε πόσα μας ενώνουν με όλα τα μέρη του κόσμου. Στην ActionAid, βλέπουμε πάντα τον κόσμο σαν ένα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται σε όλες τις περιοχές της δράσης μας.

Διάβασε τι κάνουμε για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα εδώ.

Θέλεις να βοηθήσεις; Κάνε μια δωρεά.