Τι είναι οι 16 ημέρες ακτιβισμού;

Τι είναι οι 16 ημέρες ακτιβισμού;

Για δεκαετίες, ακτιβίστριες κι ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο πίεζαν για ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες. Σε μια περίοδο που το αυτονόητο «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα» δεν ήταν ακόμη δεδομένο, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια οργανωμένη παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία που θα τραβούσε τα μάτια του κόσμου ώστε η βία κατά των γυναικών να σταματήσει. Έτσι, το 1991 ξεκίνησαν οι «16 ημέρες ακτιβισμού». Η πρώτη μέρα της είναι η 25η Νοεμβρίου, ημέρα που ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η τελευταία είναι η 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, συναντάμε κι άλλες σημαντικές μέρες όπως η 5η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.  

Από το 1991, περισσότερες από 6.000 ομάδες πολιτών, τοπικές οργανώσεις, διεθνείς οργανώσεις, κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ έχουν πάρει μέρος στην εκστρατεία αυτή, σε 187 χώρες. Όταν ξεκίνησε η εκστρατεία η βία κατά των γυναικών θεωρείτο ένα ιδιωτικό θέμα κι ακόμα δεν είχε αναγνωριστεί διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις σε 124 χώρες, η αναγνώριση ήρθε στη Βιέννη το 1993. Κι από τότε κάθε χρόνο για 16 ημέρες ακτιβίστριες, ακτιβιστές κι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν πραγματοποιώντας ενημερώσεις, παρουσιάσεις, εκστρατείες, κινητοποιήσεις ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.

Η ActionAid είναι μια από αυτές τις οργανώσεις που εδώ και χρόνια συμμετέχει στην εκστρατεία σε όλο τον κόσμο. Από γυναίκες στη Σενεγάλη που συζητούν στις ομάδες τους για τη βία στα σπίτια τους, σε παραστάσεις με θέμα τον γάμο ανηλίκων που ανεβάζουν γυναίκες στην Παλαιστίνη και από την έναρξη της εκστρατείας για ασφαλείς πόλεις στο Μπανγκλαντές, στην εκστρατεία αλληλεγγύης για τη βία κατά των γυναικών στη Βρετανία, οι ημέρες αυτές είναι ευκαιρία για να μιλήσουμε για όλα όσα θα πρέπει να αλλάξουν στη ζωή μας.

Φέτος, η εκστρατεία αφιερώνεται στη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών στην εργασία. Η ActionAid στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο συμμετείχε τον Ιούνιο στη συλλογή υπογραφών ώστε να υπογραφεί η πρώτη διεθνής συνθήκη που θα προστατεύει τις γυναίκες σε όλους τους χώρους εργασίας από τη βία και την παρενόχληση. Η συνθήκη υπογράφηκε κι έτσι περνάμε στην επόμενη φάση της εκστρατείας μας που θα εστιάζει στην εφαρμογή της συνθήκης στην Ελλάδα. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούν πολλά βήματα και θέλουμε να σας έχουμε μαζί μας.

Από τις 25 Νοεμβρίου, λοιπόν, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου θα μιλάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτά τα ζητήματα και αυτή την παγκόσμια εκστρατεία, που μας αφορά όλους. Μείνετε συντονισμένοι!