Θωμαή Βαρδαλή: Το ποδόσφαιρο είναι ευκαιρία να μιλήσεις για δικαιώματα και ισότητα

Θωμαή Βαρδαλή: Το ποδόσφαιρο είναι ευκαιρία να μιλήσεις για δικαιώματα και ισότητα

Με όχημα το ποδόσφαιρο, το Beyond Goals που υλοποιείται με την υποστήριξη του UEFA Foundation for children στο Επίκεντρο της ActionAid, δίνει την ευκαιρία σε αγόρια και κορίτσια της περιοχής του Κολωνού στον Δήμο Αθηναίων, να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αλληλοστηρίζονται για να πετύχουν τους στόχους τους. H Θωμαή Βαρδαλή, πρωταθλήτρια του ΠΑΟΚ και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών, είναι μία από τους δύο πρεσβευτές του Beyond Goals!

Η Θωμαή ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στα πέντε της. Ο αδερφός της ήταν η αφορμή. Θυμάται ακόμα να πηγαίνουν οικογενειακώς στις προπονήσεις του και εκείνη να πιάνει μια γωνία και να προσπαθεί να κάνει ότι έκαναν τα αγόρια στην προπόνηση. Και μάλλον τα έκανε καλά γιατί η συνέχεια ήταν γεμάτη γρασίδι και προπονήσεις, αρχικά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, μετά στην ομάδα και στη συνέχεια στην Εθνική Ελλάδος.

Μέσω του ποδοσφαίρου κατάφερε να πάρει υποτροφία για την Αμερική, όπου έμεινε 4 χρόνια παίζοντας στην ομάδα του κολεγίου και παρότι μπορεί να έχασε κάποιες εκδρομές ή βόλτες με τους συνομήλικούς της ήταν πάντα χαρούμενη που έκανε αυτό που αγαπάει. Η στρογγυλή θεά αλλά και η αγάπη της για τα παιδιά την έφερε και στο κέντρο της Αθήνας, στον Κολωνό να συμμετάσχει στην ποδοσφαιρική ομάδα του Επίκεντρου και στο πρόγραμμα Beyond Goals. Μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, είναι οι πρεσβευτές του προγράμματος! «Μου αρέσει να ασχολούμαι με τα παιδιά. Ως προπονήτρια, μου αρέσει που μέσα από το ποδόσφαιρο μπορείς να περάσεις θετικά μηνύματα σε αυτά τα παιδιά. Μηνύματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα, το δικαίωμα στο παιχνίδι, το πώς μπορείς να δημιουργήσεις έναν δυνατό χαρακτήρα μέσα από τη συμμετοχή».

Για τη Θωμαή, το πρόγραμμα δίνει μία ακόμα ευκαιρία να αποδειχθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης, κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης. Aλλά και ένας τρόπος προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου. «Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία να βλέπεις αγόρια και κορίτσια να παίζουν μαζί. Το γυναικείο ποδόσφαιρο άλλωστε δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. Πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά για να γίνει κάτι τέτοιο. Το Beyond Goals το έχω χαρεί πολύ από την πρώτη προπόνηση. Τα παιδιά είναι ο σημαντικότερος λόγος που είμαι σε αυτό το πρόγραμμα και μου αρέσει όταν τα βλέπω να χαίρονται. Το χαμόγελό τους μού δίνει δύναμη».