«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου»: Η ζωή μετά τον κυκλώνα Idai

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου»: Η ζωή μετά τον κυκλώνα Idai

Η ζωή στο Μαλάουι μετά τον κυκλώνα Idai είναι δύσκολη. Ο κυκλώνας και οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο 50 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. 

Η Rabecca Chakhombe, χήρα και μητέρα 3 παιδιών από την περιοχή Nsanje, ζει στον καταυλισμό Chikunkha για τους πλημμυροπαθείς και όπως λέει «παρά τη βοήθεια που λαμβάνουμε, η διαμονή εδώ είναι δύσκολη. Είναι ντροπή να πρέπει να κάνουμε τόση ουρά για να πάμε τουαλέτα ή να κάνουμε μπάνιο επειδή δεν έχει αρκετές τουαλέτες ή λουτρά. Μου λείπουν τα παιδιά μου που τα έστειλα στην αδερφή μου, στην Bangula, γιατί οι πλημμύρες κατέστρεψαν το σπίτι μας. Μου είπε να πάω κι εγώ, αλλά δεν θέλω να την επιβαρύνω. Θέλω να γυρίσω σπίτι μου.» Στον καταυλισμό έχει μια τουαλέτα και ένα λουτρό για 207 καταλύματα. 

Σε αυτό συμφωνεί και η διαχειρίστρια του καταυλισμού Fainess Khefasi. «Έχουμε κάνει αιτήματα στην περιφέρεια χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα απλά περιμένουμε να επιστρέψουμε σπίτι μας. Αν ρωτήσεις τον κόσμο, θα σου πουν ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι στήριξη σε μορφή σπόρων, τσαπών, λιπασμάτων και δανείων ώστε να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.» 

H ActionAid ως τώρα έχει διανείμει καλαμποκάλευρο, σαπούνι, φυτικό λάδι, πακέτα υγιεινής για γυναίκες, κουνουπιέρες, ηλιακές λάμπες και στρώματα σε 3.165 οικογένειες. Όμως είναι και μια από τις οργανώσεις στο Μαλάουι που δουλεύει για την επόμενη ημέρα. Στρέφεται τώρα προς την ανασυγκρότηση μέσω της παροχής σπόρων, αγροτικών εργαλείων και εκπαιδεύσεων στην φιλική προς το περιβάλλον γεωργία. 

«Το ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά με τη στήριξη οργανώσεων όπως η ActionAid θα μπορέσω να ξαναστήσω τη ζωή μου και να σταθώ πάλι στα πόδια μου,» λέει η Rabecca.