Τέσσερις γυναίκες που ζουν στον Λίβανο μοιράζονται τις ιστορίες τους

Kosmas Koumianos/ActionAid
Kosmas Koumianos/ActionAid

Σε μια δύσκολη χρονιά, γεμάτη δυσάρεστες ειδήσεις, γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μάς θυμίζουν ότι υπάρχει ελπίδα και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Τέσσερις γυναίκες, που ζουν στον Λίβανο και συμμετέχουν στα προγράμματά μας, φωτογραφήθηκαν από τον Κοσμά Κουμιανό και μοιράζονται τα πορτρέτα και τις ιστορίες τους.

Η Fatima είναι μια 30χρονη γυναίκα που κατάγεται από τη Συρία. Έχει παρακολουθήσει προγράμματα για την πρόληψη των πρόωρων γάμων, καθώς και για την προστασία και τη συνηγορία κατά του εκφοβισμού (bullying), ενώ έχει εκπαιδευτεί επίσης σε θέματα ηγεσίας. «Έφυγα από τη Συρία εξαιτίας του πολέμου κι όταν έφτασα στον Λίβανο, η ActionAid μου έμαθε πώς να αρχίσω να χτίζω σιγά-σιγά το μέλλον μου. Για εμένα η ActionAid έγινε η οικογένεια που είχα χάσει. Οι άνθρωποι της οργάνωσης μού κράτησαν το χέρι και με βοήθησαν να κοιτάξω τη ζωή κατάματα, να αποφασίσω μόνη μου τι θα κάνω, να εναντιωθώ σε ξεπερασμένες παραδοσιακές αντιλήψεις και να στηρίξω τον εαυτό μου.»

Ghofran

H Ghofran, από την πλευρά της, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκπαιδεύσεις. Μάλιστα, έλαβε μια επιδότηση μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας κι έτσι κατάφερε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση, κάτι που μέχρι πρόσφατα φάνταζε όνειρο. Παράλληλα, εργάζεται ως βοηθός σε έναν ασφαλή χώρο για γυναίκες στη Βηρυτό.

Roula

«Για εμάς η ActionAid παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας,» λέει η Roula, που εργάζεται ως εθελόντρια στην ActionAid. «Είναι χαρά μου να δουλεύω εδώ με όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έχω παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις για οικονομική ενδυνάμωση, για το σύστημα παραπομπής, για λογοδοσία -  ήταν όλες εξαιρετικές και όλα τα προγράμματα που παρακολούθησα με βοήθησαν να βελτιώσω την προσωπικότητά μου.»

Eliane

Η Eliane, τέλος, δουλεύει ως νοσοκόμα στο Νοσοκομείο Middle East. Έχει παρακολουθήσει 8 συνεδρίες συναισθηματικής αποφόρτισης που διεξήχθησαν από το Ίδρυμα Dawaer μαζί με άλλες νοσοκόμες, οι οποίες είτε επηρεάστηκαν άμεσα από την έκρηξη της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 είτε βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες σε όσους και όσες επλήγησαν από την έκρηξη.                                                                 

Φωτογραφίες: Kosmas Koumianos/ActionAid