Στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι ραγδαίες. Χιλιάδες άνθρωποι στα όρια της απόγνωσης και παιδιά που έμειναν ορφανά φτάνουν σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μαζάρ και η Χεράτ. Άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους μόνο μια αλλαξιά ρούχα και που έχουν ανάγκη από τρόφιμα, νερό, βασικά είδη υγιεινής, μετρητά, μουσαμάδες, σκηνές, σκεύη μαγειρικής, είδη ρουχισμού και κλινοσκεπάσματα. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, καθώς οι άνθρωποι αυτοί συσσωρεύονται στις μεγάλες πόλεις, ο κίνδυνος να κολλήσουν κορωνοϊό αυξάνεται.

R257095

Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνουν λόγο για 550.000 Αφγανούς που εκτοπίστηκαν εσωτερικά στη χώρα από τις αρχές του 2021. Από αυτούς, οι 126.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πρόσφατα, μεταξύ 7ης Ιουλίου και 9ης Αυγούστου 2021.

Η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση έρχεται να προστεθεί στην επισιτιστική κρίση που γνώριζε ήδη η χώρα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 14 εκατ. άνθρωποι στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφής, ανάμεσά τους και 2 εκατ. παιδιά που κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Στην παρούσα φάση, σκοπεύουμε να στηρίξουμε 35.000 ανθρώπους με τρόφιμα, ασφαλές πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά και πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής για γυναίκες και κορίτσια. Επίσης, θα παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσες και όσους έχουν εκτοπιστεί και/ή έχουν υποστεί τραύμα.

R257081

Παράλληλα, συνεχίζουμε τη δράση μας σε επτά επαρχίες του Αφγανιστάν, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για κορίτσια και αγόρια, προγράμματα αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας και προγράμματα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος. Η δράση μας αυτή θα επεκταθεί και σε περιοχές του Αφγανιστάν στις οποίες καταφεύγουν πλέον οι άνθρωποι που εκτοπίζονται.

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, το έργο της ActionAid για προστασία των πλέον ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και κοριτσιών, καθίσταται πιο επιτακτικό από ποτέ.