Σημαντική νίκη κατά της Shell: Δικαστήριο στη Χάγη την υποχρεώνει να μειώσει τις εκπομπές CO2

Σημαντική νίκη κατά της Shell: Δικαστήριο στη Χάγη την υποχρεώνει να μειώσει τις εκπομπές CO2

Μια ιστορική νίκη γιορτάζουμε σήμερα, 26 Μαΐου 2021, μια νίκη για τον πλανήτη και όλη την ανθρωπότητα, καθώς δικαστήριο στην Ολλανδία αποφάσισε ότι η γνωστή πολυεθνική παραγωγός ορυκτών καυσίμων, Shell, υποχρεούται να μειώσει τις εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030.

Η ActionAid ήταν μία από τις επτά περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Friends of the Earth Netherlands (Milieudefensie), και με ενάγοντες 17.000 πολίτες που κατέφυγε στη δικαιοσύνη ενάντια στη Shell.

H γενική διευθύντρια της ActionAid στην Ολλανδία, Marit Maij, δήλωσε ότι «αυτή η ιστορική απόφαση είναι μια τεράστια νίκη για τις κοινότητες του Νότου και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση».

«Το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όσους μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον και τους λέει ότι πλέον δεν μπορούν να τη γλυτώνουν όταν καταστρέφουν ζωές και ότι τα πράγματα αλλάζουν είτε τους αρέσει είτε όχι».

«Ας προσέχουν, λοιπόν. Αυτή η απόφαση - ορόσημο δημιουργεί προηγούμενο καθώς είναι πια δυνατόν οι εταιρείες να θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και μπορεί να αναγκάζονται να μειώσουν τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους».

Με τη σημερινή απόφαση για πρώτη φορά στα χρονικά, δικαστήριο θεώρησε υπεύθυνη μία  εταιρεία για την κλιματική κρίση.