Σημαντικά συμπεράσματα από την εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας για την ενδοοικογενειακή βία

Σημαντικά συμπεράσματα από την εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας για την ενδοοικογενειακή βία

Τη Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου στο Σεράφειο, η ActionAid σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων πραγματοποίησε ημερίδα για την παρουσίαση της έρευνας με θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης - Η οπτική των επαγγελματιών και προτάσεις βελτίωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών». Την εκδήλωση άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη και ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid, Γεράσιμος Κουβαράς. Και οι δύο τόνισαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με έμφαση στη λειτουργία του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και στην υιοθέτηση του Νόμου 3500/2006 που συνέβαλαν σημαντικά στην υποστήριξη θυμάτων βίας στην οικογένεια. Ωστόσο, ο αγώνας για μια κοινωνία χωρίς βία είναι μακρύς και δεν αρκεί μόνο ένας νόμος για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των βασικών σημείων της έρευνας από την Υπεύθυνη Έρευνας και Συνηγορίας της ActionAid, Μαρία Μουρτζάκη, και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Στα δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν θεσμικοί φορείς και επαγγελματίες του πεδίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο εργαστήριο με θέμα «Όψεις της ενδοοικογενειακής βίας και προκλήσεις στην αντιμετώπισή της» συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Εισαγγελίας Ενδοοικογενειακής Βίας Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν στοιχεία των φορέων για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων και το κοινό, η ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη συνεργασία παραμένει επίκαιρη για να μπορέσουμε όλοι να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη όσων το έχουν ανάγκη.

Ανταποκρινόμενο στις τρέχουσες εξελίξεις και τάσεις, το δεύτερο εργαστήριο είχε ως θέμα τη σύνδεση μεταξύ αστεγίας και βίας για τις προσφύγισσες και μετανάστριες. Σ’ αυτό συμμετείχαν επαγγελματίες φορέων του δημοσίου και της Κοινωνίας των Πολιτών από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δήμο Αθηναίων, το SolidarityNow, το Επίκεντρο της ActionAid και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αστεγία είναι ένα θέμα που από εδώ και στο εξής «θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας» και γι’ αυτό απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός προκειμένου να καλυφθούν κενά του συστήματος.

Οι εργασίες των δύο εργαστηρίων επιβεβαίωσαν σημαντικά ευρήματα της έρευνας με προεξέχουσες την ανάγκη για υιοθέτηση πρωτοκόλλων συνεργασίας, τη διακριτότητα των ρόλων που έχει ο εκάστοτε φορέας και την κρισιμότητα της καλύτερης διαμόρφωσης του υπάρχοντος προστατευτικού πλαισίου για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα έκτακτα περιστατικά.

*Ευχαριστούμε το Δήμο Αθηναίων και την Αντιδήμαρχο Μαρία Στρατηγάκη για την παραχώρηση του χώρου, καθώς και για τη συνεργασία.