Σεισμοί στο Νεπάλ: Πώς είναι οι συνθήκες 4 μήνες μετά;

Σεισμοί στο Νεπάλ: Πώς είναι οι συνθήκες 4 μήνες μετά;

Mετά τον φονικό σεισμό στις 25 Απριλίου, και ενός νεότερου εξίσου ισχυρού στις 12 Μαΐου, οι άνθρωποι του Νεπάλ βίωσαν την απώλεια στο μέγιστο βαθμό.  

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι ενδεικτικοί του μεγέθους της καταστροφής: 8.898 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών στις πληγείσες περιοχές έχουν σοβαρά επιδεινωθεί: 602.257 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πάνω από 1 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια ασφαλή μόνιμη σχολική τάξη. Το αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και την ψυχολογία των παιδιών συνεχίζει να είναι αισθητό.

Mε την βοήθεια όλων εσάς που στηρίξατε στην έκτακτη έκκληση που ξεκινήσαμε αμέσως μετά τον 1ο σεισμό, έχουμε καταφέρει πολλά αλλά δεν σταματάμε! Mπορείς ακόμα να συμβάλλεις στο έργο μας κάνοντας μια δωρεά στον ειδικό λογαριασμό μας για το Νεπάλ.

Mέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει 119.000 ανθρώπους σε 6 διαφορετικές περιοχές, παρέχοντας τροφή σε 92.000 και προσωρινά καταφύγια σε 1500.

Οι θετικές συνέπειες της δράσης μας εκεί είναι εμφανείς στα λόγια των ανθρώπων που με μοναδική θέληση και διατηρώντας το χαμόγελό τους διεκδικούν πλέον ό,τι ήταν δεδομένο πριν τους σεισμούς:

Η Λάχμι με την βοήθεια της ActionAid δημιούργησε ένα προσωρινό καταφύγιο για την οικογένειά της: «Μας βοήθησε να ξαναβρούμε την ελπίδα. Είχαμε δει την χειρότερη πλευρά της ζωής και χρειαζόμασταν ένα μέρος για να αισθανθούμε ασφαλείς με την οικογένεια μας!»

H μητέρα της μόλις 7 χρονών Pranita μας περιγράφει: “Από τότε που άρχισε να παρακολουθεί το ειδικό κέντρο μάθησης από την ΑctionAid ο φόβος και η κατάθλιψη μετά τον σεισμό μικραίνει λίγο-λίγο κάθε μέρα."

H Ιsha ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε το σπίτι της να καταρρέει και μετά κοιμόταν σε πλαστικούς μουσαμάδες. Zει με την οικογένειά της σε ένα ανθεκτικό καταφύγιο από την ActionAid. Εξακολουθεί να της λείπει η κούκλα της Angel…

Σε αυτό το σημείο, 4 μήνες μετά, προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα ώστε να ανακάμψουν όσο συντομότερα γίνεται.

Παρέχουμε καταφύγια στους ανθρώπους που αυτήν την στιγμή είναι άστεγοι, δημιουργούμε χώρους με στόχο την προστασία των γυναικών, κατασκευάζουμε προσωρινά κέντρα μάθησης, διευκολύνουμε την αγροτική παραγωγή, θέλουμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε οι άνθρωποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μετά την καταστροφή, ενθαρρύνοντας τις συμμαχίες των πολιτών, της νεολαίας αλλά και τα φόρουμ γυναικών. Δεν αρκεί μόνο η ελπίδα για την ανάκαμψη αλλά και η δράση και συμμετοχή όλων μας.