Σεισμοί στο Νεπάλ: 6 μήνες μετά

Σεισμοί στο Νεπάλ: 6 μήνες μετά

Στις 25 Απριλίου 2015 ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,6 έπληξε το Νεπάλ. 2 εβδομάδες αργότερα ακολούθησε ένας δεύτερος εξίσου δυνατός σεισμός μεγέθους 7,3. Οι σεισμοί άφησαν πάνω από 9.000 νεκρούς και 23.000 τραυματίες. Συνολικά, επηρεάστηκαν περίπου 8 εκατ. άνθρωποι – αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του πληθυσμού του Νεπάλ! Μετά το σεισμό, χάρη στις δωρεές όλων εσάς, η ActionAid στήριξε 120.000 ανθρώπους. Παρείχαμε άμεσα τροφή και καταφύγιο έκτακτης ανάγκης ενώ υποστηρίξαμε τον πιο ευάλωτο πληθυσμό: τις γυναίκες και ιδιαίτερα τα παιδιά με παροχή εκπαιδευτικών κιτ και προσωρινών κέντρων μάθησης σε φιλικούς προς τα παιδιά χώρους. Ο προγραμματισμός μας τώρα περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας για μόνιμη στέγη στα πλαίσια της ανοικοδόμησης του Νεπάλ και την δημιουργία σχολείων με αντισεισμική προστασία.

2 από τα παιδιά που στηρίζουμε με την δράση μας στο Νεπάλ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα γενναία: η μικρή Κhrisla αλλά και ο Sumit.

H Krishla ακτινοβολεί χαμογελώντας μπροστά στην κάμερα…είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι το ίδιο κορίτσι που είχε τραυματιστεί βαριά και χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια τον Απρίλιο, μετά τον σεισμό του Νεπάλ. Όταν η ActionAid βρήκε την Krishla, ήταν φοβισμένη και είχε αιμορραγία αφού το σπίτι της είχε καταρρεύσει γύρω της. Έπαιζε με τις φίλες της στην αυλή όπου, λόγω του σεισμού, παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια μέχρι να απελευθερωθούν από διασώστες. Μόλις η Krishla βγήκε έξω, χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εκείνη και η οικογένειά της, επίσης, χρειάζονταν τροφή και καταφύγιο, που η ΑctionAid κατάφερε να τους παρέχει.

Ένας από τους φίλους της Krishla χάθηκε στη συντριβή. Η τραγωδία στο Νεπάλ προκάλεσε βαθιά ψυχολογικά τραύματα στους γονείς της. Τώρα, σχεδόν 6 μήνες μετά, η οικογένεια προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, γιατί έχει καταρρεύσει μαζί με όλα τα υπάρχοντά τους.

Σήμερα, η μητέρα της, η Rama, μιλάει για την πρόοδό της κόρης της μετά τον σεισμό: "Η Krishla είναι μια χαρά τώρα. Έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό της. Είμαι πολύ χαρούμενη που και οι δύο κόρες μου έχουν αναρρώσει."

Ο Sumit είναι μόλις 13 ετών, αλλά όταν ο καταστροφικός σεισμός χτύπησε το Νεπάλ, ο ίδιος έδειξε θάρρος και συμπόνια σπάνια για την ηλικία του. Περνούσε από σκηνή σε σκηνή κουβεντιάζοντας με τα παιδιά που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και προσπαθούσε να φτιάξει την διάθεσή τους. "Χαίρομαι πολύ όταν βοηθάω παιδιά που είναι μικρότερά μου. Οι μικροί ήταν ακόμα φοβισμένοι και ήθελα να τους βοηθήσω" μας είπε. Ο Sumit, που συνεχίζει να παρακολουθεί τα Children’s Clubs που χρηματοδοτούνται από την ActionAid, επέστρεψε κανονικά στο σπίτι του και την τάξη του: " είμαστε πίσω στο σχολείο μας και μπορούμε να παίξουμε με τους φίλους μας! Κι όταν παίζουμε ξεχνάμε τον σεισμό, τον φόβο και την αγωνία".

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους όσους υποστηρίξατε την έκτακτη έκκληση για το Νεπάλ, θα μείνουμε εκεί για όσο καιρό χρειαστεί.