Report - Brazil July 2018

Report - Brazil July 2018

Στη Βραζιλία, εταιρίες παραγωγής αγροτικών προϊόντων καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις μονοκαλλιέργειες με εντατικούς ρυθμούς, συστηματική χρήση χημικών και μεγάλη κατανάλωση νερού. Αυτός ο τρόπος επιβαρύνει τις φτωχές αγροτικές κοινότητες της χώρας.

«Η ActionAid και οι συνεργάτες της μας κινητοποίησαν και μας έκαναν να καταλάβουμε ότι ενωμένες είμαστε δυνατές.»

Στην περιοχή Μοσορό, όπου δρα η ActionAid και ο τοπικός συνεργάτης της CF8, οι γυναίκες έχουν οργανωθεί σε ομάδες, οι οποίες εκπαιδεύονται σε βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, προστατεύοντας το νερό και το χώμα. Έτσι έχουν φτιάξει περιβόλια με λαχανικά και φρούτα που με τη σειρά τους βελτιώνουν κατά πολύ τη διατροφή της οικογένειας και μειώνουν τα καθημερινά έξοδά της. Πέρα από τη γεωργία, οι γυναίκες μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους και την αξία της δουλειά τους κι έτσι διεκδικούν μια ισότιμη θέση μέσα στις κοινότητές τους. Πιστεύουν πλέον τόσο πολύ στις δυνάμεις τους, που δεν δίστασαν να αντισταθούν σε πλάνα της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει γη στην περιοχή τους, με κίνδυνο φτωχές οικογένειες να χάσουν τα χωράφια τους.

800 οικογένειες

κράτησαν τη γη τους, συνολικής έκτασης 13.000 εκταρίων, χάρη στην κινητοποίηση 800 γυναικών στην πόλη Apodi. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι πράγματι υπήρχαν οικογένειες που ζούσαν εκεί και έτσι μετέφερε το έργο σε αλλού. Έτσι, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους χάρη στην εκπαίδευση, τη στήριξη και τη νομική βοήθεια που έλαβαν δεν έχασαν μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

2.000 οικογένειες

σε 41 δήμους στην περιοχή Μοσορό συμμετείχαν στα προγράμματά μας το 2017. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 713 παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Μεταξύ άλλων, ο τοπικός συνεργάτης CF8, δημιούργησε έναν οδηγό όπου οι γυναίκες καταγράφουν την παραγωγή τους στα περιβόλια τους, τα έξοδα τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις. 

Η ιστορία της Branca

Η Branca στο περβόλι της λέει «Αντί να πηγαίνω στην αγορά για να τα ψωνίσω, παράγω τα φρούτα και τα λαχανικά για το σπίτι. Έτσι εξοικονομώ πολλά χρήματα!»

Η Antônia de Noronha Freire Filha είναι 51 ετών και μένει στο χωριό Palmares μαζί με τον σύζυγο και τα δύο κορίτσια τους. Η οικογένεια, οι φίλοι και γνωστοί της τη φωνάζουν Branca. Είναι μια γυναίκα δυναμική που δουλεύει σκληρά για να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειάς της και ολόκληρης της περιοχής της. Συμμετέχει σε προγράμματα της CF8 εδώ και πολλά χρόνια με πολύ θετικά αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων, τη στηρίζουμε για να φροντίζει το περιβόλι της σωστά.

«Η CF8 μας καθοδηγεί στην παραγωγή των περιβολιών μας με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας. Επιπλέον, μας στηρίζει για τη φροντίδα μικρών ζώων, αλλά και με την καταγραφή και τον έλεγχο των προϊόντων μας μέσω του οδηγού για την αγρο-οικολογία. Έτσι, μπορώ να γνωρίζω τι παράγω, τι καταναλώνουμε ως οικογένεια και πόσα προϊόντα πουλάω. Αυτά δεν τα γνώριζα πριν. Τώρα, για παράδειγμα, γνωρίζω ότι όταν βρέχει έχω αύξηση παραγωγής κατά 40%. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην ομάδα των γυναικών μάθαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης [για την απαλλοτρίωση της γης] και εκπρόσωποί της ήρθαν να μας πείσουν ότι πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Ζητήσαμε βοήθεια από την CF8, τα συνδικάτα και άλλες γυναικείες ομάδες. Έτσι οργανωθήκαμε και δείξαμε την αντίθεσή μας αποκλείοντας την είσοδο στο κτήριο όπου γινόταν οι συναντήσεις. Όσοι ήθελαν να πουλήσουν τη γη τους, την πούλησαν. Ελπίζω τέτοια σχέδια της κυβέρνησης να μην συνεχιστούν, να μην δηλητηριάσουν τη γη, το νερό και τον αέρα μας. Ελπίζω, επίσης, οι γυναίκες και οι οικογένειές μας να παραμείνουμε ενωμένοι.»

Η Branca και όλες οι γυναίκες που στηρίζουμε στη Βραζιλία μας δείχνουν πόσα μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι. Όλοι μαζί, εσύ, εμείς κι εκείνες θα αλλάξουμε ζωές και θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Σε ευχαριστούμε!