Προσφυγική Κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των εκτοπισμένων

Προσφυγική Κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των εκτοπισμένων

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο 2016 η ActionAid Ελλάς υλοποίησε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λέσβο και συγκεκριμένα στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας, του Καρά Τεπέ και στη συνέχεια στο Caritas Hotel. Όπως σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επικεντρωθήκαμε στον πιο ευάλωτο πληθυσμό. Κύριο μέλημά μας, η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να κινητοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ζωή τους και κατά συνέπεια τη ζωή των οικογενειών τους.

Τον Μάρτιο του 2016 η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας άλλαξε τα δεδομένα και η δράση μας προσαρμόστηκε. Ανταποκρινόμενοι στη νέα πραγματικότητα, τον Ιούνιο του 2016 το πρόγραμμά μας επεκτάθηκε και στην Αττική στις δομές φιλοξενίας του Σχιστού και του Σκαραμαγκά όπου συνεχίζουμε να δρούμε. Όπως σε κάθε δράση μας, τα προγράμματά μας δημιουργήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στους ίδιους τους ανθρώπους για τους οποίους δουλεύουμε, ανταποκρινόμενα σε όσα οι επωφελούμενοι αναγνώριζαν ως προτεραιότητες. 

 

Επικεντρωθήκαμε και δουλεύουμε σε έξι βασικούς πυλώνες:

1. Ενημέρωση στις γλώσσες των προσφύγων

  • 82.000 πρόσφυγες έλαβαν πληροφόρηση στη γλώσσα τους από τους διερμηνείς και τους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές μας

2. Ψυχοκοινωνική στήριξη μέσα στα Κέντρα Ημέρας

  • 12.778 γυναίκες επισκέφθηκαν τα Κέντρα Ημέρας & πραγματοποιήθηκαν 3.803 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προσφύγων

3. Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και χειμωνιάτικου εξοπλισμού 

  • Διανεμήθηκαν 10.749 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες και 11.205 είδη για την αντιμετώπιση του κρύου  

4. Δημιουργία δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους

  • 2.096 γυναίκες έλαβαν  μέρος στις δραστηριότητες ενδυνάμωσης που πραγματοποιούμε στα Κέντρα Ημέρας

5. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού 

  • 102,882 άνθρωποι παρακολούθησαν το βίντεό μας «Μια προσφυγική ιστορία που θα σε εκπλήξει» στο YouTube & 4.362 ανταποκρίθηκαν στις δύο έκτακτες εκκλήσεις μας

6. Άσκηση θεσμικής πίεσης 

 «Τις πρώτες ημέρες στο νησί μόνο η ΑctionAid με βοήθησε. Με στήριξαν ψυχολογικά και μου έδωσαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν. Με βοήθησαν να πάω στους γιατρούς για την κόρη μου που έχει τραύματα από βόμβα στο Χαλέπι.Τα παιδιά της οργάνωσης ήταν στο πλευρό μου όλο αυτό το διάστημα. Η Τίνα, η Σωτηρία, ο Ίσσα και η Ντίνα έγιναν η οικογένειά μου. Ακόμα και σήμερα που έκλεισα τα εισιτήριά μου για τη Γερμανία ήταν κοντά μου.Όλο αυτό το διάστημα μας ακούγατε, καταλαβαίνατε τις ανάγκες μας και ήσασταν στο πλάι μας. Μας κάνατε να νιώσουμε ασφαλείς και μας δώσατε ελπίδα για τη ζωή.» Walaa, 23 ετών από τη Συρία, Αθήνα 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες υποστηρικτές μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας οικονομικά τις έκτακτες εκκλήσεις μας, υπογράφοντας την εκστρατεία μας για την επανένωση οικογενειών, διαδίδοντας τα μηνύματά μας στα κοινωνικά δίκτυα και προσφέροντας εθελοντική εργασία στα γραφεία μας σε Αθήνα και Λέσβο. 

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ REPORT