Πώς στήριξε η ActionAid τους πληγέντες του κυκλώνα Idai

Πώς στήριξε η ActionAid τους πληγέντες του κυκλώνα Idai

Tον Μάρτιο 2019, η Μοζαμβίκη, η Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι χτυπήθηκαν από έναν από τους χειρότερους κυκλώνες που έχουν χτυπήσει την Αφρική, αλλά και ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 1.200, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες και κατοικίες είναι ανυπολόγιστες. H ActionAid βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες στις περιοχές δράσης της και ήδη η πρώτη φάση στην αντιμετώπιση της κρίσης ολοκληρώθηκε. 

Ζιμπάμπουε

Η παρέμβασής της ActionAid επικεντρώθηκε στην επαρχία Chimanimani. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.800 άνθρωποι στηρίχθηκαν με διανομή τροφίμων, κουβερτών, ειδών προσωπικής υγιεινής και με είδη μαγειρικής και κουζινικά. Μεταξύ αυτών ήταν και 500 μαθητές, που παρέλαβαν σχολικά είδη. Καθώς ο κυκλώνας χτύπησε και την τοπική κλινική για ετοιμόγεννες και λεχώνες, η οργάνωση πρόσφερε πετσέτες και σεντόνια. Επίσης, πρόσφερε ψυχολογική στήριξη στους πληγέντες. Συνολικά 5.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από το έργο της. Περνώντας στην επόμενη φάση της παρέμβασής της, δημιουργεί χώρους φιλικούς για γυναίκες έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο εκπαιδεύσεων με στόχο να μεταφέρουν οι συμμετέχουσες τη γνώση τους στους κατοίκους της περιοχής. 

H 27χρονη Hilda Hlabiso από το χωριό Risutu ήταν μια από τις γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν. Εξηγεί ότι υπάρχουν φήμες ότι γυναίκες πουλούν το κορμί τους για να πάρουν τρόφιμα και ότι έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. «Θα εκπαιδεύσω γυναίκες ώστε να μην χρειάζεται να κάθονται στην ουρά για να πάρουν τρόφιμα. Μπορούν να σπείρουν στα χωράφια που δεν καταστράφηκαν από τον Idai. Τώρα που άνοιξαν οι δρόμοι, οι γυναίκες μπορούν, επίσης, να βγάλουν χρήματα κάνοντας εμπόριο. Έτσι δεν θα κινδυνεύουν τόσο από τη βία.»

Μοζαμβίκη

Η ActionAid στηρίζει τους κατοίκους στην επαρχία Sofala, που είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές. Διένειμε σπόρους και αγροτικά εργαλεία σε 3.000 αγρότισσες, σχολικά είδη σε 6.200 παιδιά και είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής σε 2.000 γυναίκες. 

Μαλάουι

Η διεθνής οργάνωση στηρίζει τους πληγέντες που μένουν στους καταυλισμούς στις περιοχές Nsanje και Phalombe, όπου δραστηριοποιείται από το 2008. Οι ομάδες γυναικών που δημιούργησε τότε παρέχουν σημαντική βοήθεια για τη σωστή λειτουργία του προγράμματός της. Μοίρασε τρόφιμα, κουβέρτες και δοχεία σε 2.640 οικογένειες, δηλαδή περίπου σε 13.200 άτομα. Επίσης, διένειμε 100 ηλιακές λάμπες σε 7 καταυλισμούς για να βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας. Τέλος, προγραμματίζει να διανείμει είδη πρώτης ανάγκης σε άλλες 2.000 οικογένειες και να στηρίξει τους γεωργούς που έχασαν τις καλλιέργειές τους. 

Φωτογραφίες: ActionAid